Snijden in dividend kan mooie beleggingskansen opleveren

Simonadler
Simon Adler

De dividenduitkering is een consistent beleggingsrendement en is voor inkomstenbeleggers aantrekkelijk. Maar wat gebeurt er als een bedrijf in haar dividenduitkering snijdt? Het klinkt tegenstrijdig, maar bedrijven die de moed hebben de dividenduitkering te reduceren, kunnen aantrekkelijke toekomstige inkomstenbronnen zijn, stelt Simon Adler, fondsbeheerder Equity Value bij Schroders .

Afbeelding: snijden in dividend: een bedreiging, maar ook een kans

Dividendstocks

De uitkering van dividend is voor beleggers een stimulans om aandelen van stabiele ondernemingen te bezitten. De bedrijven die een deel van de winst uitkeren aan aandeelhouders zijn meestal bedrijven die niet meer kunnen profiteren van het herinvesteren van de winsten. Andere ondernemingen met aanzienlijke groeimogelijkheden wenden juist de winst aan om die groei te financieren.

Redenen voor snijden in dividend

Het snijden in een dividenduitkering kan om verschillende redenen gebeuren. Soms ziet een onderneming weer mogelijkheden om te herinvesteren in plaats van dividend uit te keren. Vaker ligt de oorzaak in dalende winsten. Bedrijven kunnen dan de pay-out ratio (het deel van de winst dat wordt aangewend voor de uitkering van dividend) reduceren, of overgaan op een uitkering in aandelen in plaats van cash. In het ergste geval kan een bedrijf besluiten helemaal geen dividend uit te keren.

Snijden in dividend kan waarde opleveren

Op het eerste gezicht is de keuze voor het snijden in het dividend geen goed nieuws voor aandeelhouders. Gewoonlijk daalt de aandelenkoers ook volgend op de aankondiging. Maar aan de andere kant kan het wel een verstandige beslissing zijn. Het handhaven van de dividenduitkering op een te hoog niveau kan op de lange termijn slecht uitpakken voor het bedrijf (en haar aandeelhouders). Als een bedrijf zelfs gaat lenen om dividend te kunnen uitkeren, stapelen de toekomstige problemen zich helemaal op.

Snijden in het dividend is vaak de eerste stap die een bedrijf neemt om zich te verzekeren van financiële stabiliteit. Het vergt moed om een dergelijk besluit te nemen. Het laat zien of bestuurders focussen op de gezondheid van het bedrijf op de lange termijn, of zich toch laten leiden door de aandelenkoers op de korte termijn. Adler ziet het als veruit beter om te snijden in de dividenduitkering, dan de balans te overstrekken.

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Kortetermijnbeleggers die jagen op de hoogste dividenduitkeringen verkopen vaak hun aandelen als er gesneden wordt in het dividend. Dit kan aantrekkelijke koopkansen opleveren voor langetermijnbeleggers die zich focussen op waardeaandelen. Theoretisch gezien werken de bestuurders dan aan een duurzame financiële basis, waarbij de dividenduitkering en de aandelenkoers op termijn herstellen. Dat biedt kansen voor beleggers die willen profiteren van dividendgroei en koersstijging. Ook het vasthouden van aandelen in bedrijven die snijden in het dividend, kan zinvol zijn. Met name als dat gebeurt met oog op de langetermijnbelangen van de onderneming.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.