Corona investmentnieuws: ECB-programma PEPP overschrijdt donderdag €1000 miljard

De Europese Centrale Bank (ECB) zal donderdag het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) met honderden miljarden verhogen tot meer dan een biljoen euro, verwacht Gilles Moëc van AXA Group.

De verhoging van het PEPP is nodig om tot het eind van het jaar door te kunnen gaan met het opkopen van obligaties, stelt Moëc in zijn wekelijkse column op de site van AXA Investment Managers.

De ECB kocht vorige maand nog voor zo’n €8,5 miljard per dag aan obligaties op. Al is het tempo sindsdien verlaagd, Moëc schat nog steeds in dat de volledige €750 miljard van het huidige pakket eind september is uitgegeven. ‘Dit terwijl de ECB heeft toegezegd om ten minste tot het einde van het jaar door te gaan’, aldus de AXA-econoom. Voor de verlenging tot december verwacht hij een ‘aanvulling met ten minste €350-400 miljard’.

De ECB overbrugt zo de tijd die de Europese Unie (EU) nodig heeft voor de lancering van haar herstelfonds. Moëc verwacht niet dat dit fonds voor het eind van het jaar kan gaan uitkeren

Konstantin Veit, Senior Portfolio Manager European Rates bij Pimco, verwacht ook dat de ECB donderdag aankondigt het PEPP te vergroten. De Pimco-expert verwacht een extra €500 miljard tot september 2021.

Met het huidige tempo van PEPP-aankopen zou de € 750 miljard begin oktober uitgegeven zijn, benadrukt hij. “Het waarschijnlijke ontbreken van een V-vormig herstel tegen die tijd, de steeds grotere behoefte aan uitgiftes in de publieke en private sector en de aanhoudende onzekerheid over de vooruitzichten rechtvaardigen de omvang van het PEPP nu, in plaats van te wachten tot de volgende reeks macro-prognoses in september.”

Chief Global Market Strategist Kristina Hooper van vermogensbeheerder Invesco is in haar meest recente blog optimistisch over de wereldwijde economische vooruitzichten, mede dankzij de (toegezegde) wereldwijde extra overheidssteun van de afgelopen weken. “Gelukkig hebben landen het draaiboek van de Grote Financiële Crisis, met meer monetaire steun en relatief minder begrotingsstimulansen, niet gevolgd.”

Er zijn veel variabelen die van invloed zijn op de macro-economische vooruitzichten, maar het is volgens de strateeg van Invesco van cruciaal belang dat regeringen hun portemonnee blijven trekken. Hierbij is ‘niet alleen de grootte van de stimulus belangrijk, maar ook zeker de effectiviteit van elke uitgegeven euro, yen of dollar’.

Ook Esty Dwek, hoofd Global Market Strategy bij de Franse vermogensbeheerder Natixis Investment Managers, put enige hoop uit het pakket aan maatregelen door centrale banken. Volgens Dwek bevinden financiële markten zich in een transitiefase. Aan de ene kant is er goede hoop op geleidelijk herstel nu beperkende maatregelen geheel of gedeeltelijk worden teruggedraaid. Aan de andere kant wordt het enthousiasme getemperd door slechte economische en winstcijfers.

Natixis IM verhoogt de positie in aandelen van Europese banken, omdat steun uit de hoek van de centrale bank via het Recovery Fund komt. Ook zijn bankaandelen extreem gewaardeerd. Bedrijfsobligaties in het bijzonder presteren goed onder het motto ‘koop wat centrale banken kopen’, aldus Dwek. Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat de kans op een correctie bij beleggingscategorieën aanwezig blijft.