Uitoefenprijs

Definitie

Bij opties: De uitoefenprijs is de prijs die u vooraf afspreekt waartegen u een onderliggende waarde mag kopen of verkopen.
Deze uitoefenprijs hoeft niet gelijk te zijn aan de huidige beurskoers van het aandeel: de uitoefenprijs kan ook lager of hoger zijn dan de huidige
prijs. Voor elke waarde (elk aandeel) heb je altijd een aantal optievarianten.

Optiehandel
Dat er verschillende uitoefenprijzen zijn, is lastig, maar maakt optiehandel ook leuk. U kunt hierdoor de optie kopen die het beste bij uw verwachtingen past. Verwacht u bijvoorbeeld dat het aandeel XYZ naar de 30 euro stijgt, dan kunt u beter de calloptie kopen met uitoefenprijs 25 euro dan de calloptie met uitoefenprijs 10 euro. De calloptie met uitoefenprijs 25 euro is namelijk goedkoper dan de optie met uitoefenprijs 10 euro, waardoor u na een stijging tot 30 euro met de optie met uitoefenprijs 25 euro een (fors) hoger rendement maakt. Hoe lager de uitoefenprijs van een calloptie, hoe duurder de optie zal zijn. Dat is logisch: een (gegarandeerd) recht om een aandeel te kopentegen een lage prijs is meer waard dan een recht iets te kopen tegen een hoge prijs. Vice versa geldt: hoe hoger de uitoefenprijs van een putoptie, des te duurder de putoptie zal zijn.

Zie ook