Geen paniek onder analisten na bezuinigingen Tesla

De meeste analisten zijn nog steeds positief over het aandeel Tesla ondanks de aankondigingen van ontslagen. Het gemiddelde koersdoel ligt echter nu wel ruim 15 dollar onder de huidige koers maar de taxaties voor het aandeel lijken bijna wekelijks aangepast te worden.

Afgelopen week gaf topman Elon Musk aan dat Tesla over het afgelopen kwartaal in de plus draaide maar een lagere winst had dan over het derde kwartaal. Een exact bedrag noemde Musk helaas niet.

Voor het lopende kwartaal verwacht Musk hooguit breakeven te draaien. Verder wordt er dus flink in het personeelsbestand gesnoeid. Zeker 7 procent van het personeel zal worden ontslagen, dit komt neer op circa 3150 mensen. Eerder in juni 2018 werd nog 9 procent van het personeelsbestand de wacht aan gezegd.

Wederom ontslagen bij Tesla geen reden tot zorg


Het snijden in het personeelsbestand kan volgens analist Philippe Houchois van Jefferies ook duiden op productiviteitswinst. Volgens Houchois is het in de lijn der verwachting dat Tesla op den duur met minder personeel meer auto's kan produceren. Ook analist Colin Rusch van Oppenheimer stelde op zakenzender CNBC dat de ontslagen geen verassing zijn. Ook de analisten van Canacord Genuity stellen dat Tesla op de goede weg is door stevig op de kosten te letten. Analist Ben Kallo noemt Tesla zeker koopwaardig bij dergelijk rumoer.

5 analisten over Tesla

Analist Dan Ives, van dezelfde zakenbank, stelt de komende 12 tot 18 maanden het bedrijf waarschijnlijk meer volwassen zal worden. "Het is dan ook geen ramp dat een groeibedrijf zoals Tesla op personeel gaat bezuinigen. ". Analist Colin Rusch van Oppenheimer stelt dat ontslagen zeker geen verassing zijn en duidt het ook als een productiviteitswinst. Itay Michaeli van Citigroup is de enige analist die sceptisch is en stelt dat de opgang van het derde kwartaal blijkbaar geen duurzaam fundament had.

Amper concurrentie nog in de markt elektrisch rijden

In tegendeel tot de Europese markt is de Amerikaanse markt voor elektrische auto's niet erg verdeeld. Veel analisten stellen dat de concurrentie in de Amerikaanse markt nog erg beperkt is en dat Tesla vorig jaar vermoedelijk ruim 90% van deze markt in handen had. Het uitblijven van grote Amerikaanse spelers biedt Tesla natuurlijk de mogelijkheid om makkelijk verder uit te breiden maar het behalen van de jaarlijkse productie van een half miljoen Model 3's zal nog een hele uitdaging zijn zo denken veel analisten.

Vrijdag verloor het aandeel circa 13 procent op 302,26 dollar.