Analisten kritisch op overname Shell

De megadeal die Royal Dutch Royal Dutch Shell heeft aangekondigd kan voorlopig op weinig goedkeuring rekenen van analisten. Zij zetten de nodige vraagtekens bij de beoogde overname van het Britse BG Group , waarvan de koers de afgelopen dagen al aanzienlijk is opgelopen maar als aandeel wel wordt gewaardeerd door marktvorsers.

Royal Dutch Royal Dutch Shell heeft op een bod van 383 pence in contanten en 0,4454 aandelen Royal Dutch Shell uitgebracht op BG Group , waarmee het Britse gasconcern wordt gewaardeerd op 47 miljard pond. Dit betekent een premie van bijna 50% ten opzichte van de slotkoers van GB Group op dinsdag.

De deal zal naar verwachting begin 2016 worden afgerond en geeft Royal Dutch Shell toegang tot nieuwe regio’s als Brazilië, terwijl de activiteiten in diepwater worden versterkt. Mocht de overname slagen zou dit de grootste deal in de oliesector betekenen in meer dan 10 jaar tijd. Daarbij zou de nieuwe combinatie qua grootte de nummer twee worden in de sector en moet het alleen nog Exxon voor zich dulden.

Hoge prijs betaald

ING vindt dat Royal Dutch Shell een hoge prijs betaald voor de overname van GB Group. Wel verwachten de analisten dat beleggers uiteindelijk positief zullen reageren op de deal, omdat de overname het groeimodel van Royal Dutch Shell voor de komende 10 jaar versterkt.

Volgens ING betaalt Royal Dutch Shell de overname voor ongeveer 70% in aandelen B, waardoor de pro forma gearing van het bedrijf op ongeveer 20% ligt. Dit is onder de limiet van ongeveer 30%, aldus de analisten.

Voorlopig houdt ING vast aan zijn ‘hold-advies’ voor Royal Dutch Shell , waarbij het koersdoel is vastgesteld op 30 euro.

Winst per aandeel omlaag

ABN Amro verwacht dat de overname van BG Group een drukkend effect zal hebben op de winst per aandeel over 2016. De analisten wijzen er namelijk op dat tegenover een winstbijdrage van 10-15% staat een toename van het aantal uitstaande aandelen met 25%.

Wel hoopt ABN AMRO dat er in 2017 sprake zal zijn van een positieve bijdrage van de overname, maar zolang er geen duidelijke signalen zijn dat de olie- en gasmarkt hersteld blijven de analisten terughoudend.

Synergievoordeel

Jefferies & Co denkt dat de overname in 2017 nog een negatieve winstbijdrage per aandeel van 4% zal leveren, om in de jaren daarna een positieve bijdrage van 7-9% te generen voor aandeelhouders.

Verder denken de analisten dat Royal Dutch Shell het huidige dividendbeleid niet zal kunnen handhaven gezien de uitbreiding van het aantal uitstaande aandelen.

Consensus

De consensus voor Royal Dutch Royal Dutch Shell was al enige tijd positief. Er staan momenteel slechts 2 verkoopadviezen uit voor het aandeel, terwijl er 13 houd- en 13 koopadviezen zijn afgegeven. Daarbij bedraagt het gemiddeld koersdoel 31,06 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 8,2%.

De consensus voor BG Group is ook positief. Er staan momenteel 6 verkoop-, 4 houd- en 14 koopadviezen uit. Opvallend daarbij is dat de koers in de dagen voor de bekendmaking van het overnamebod al flink opliep. Waar de koers op 31 maart nog op 836,30 pence stond, was dit in 7 april opgelopen tot 897,40 pence.

Gemiddeld hebben analisten daarbij momenteel een koersdoel uitstaan van 1085 pence. Naar verwachting zullen zij dit in de komende dagen gaan opschroeven richting het bod van Royal Dutch Shell .

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.