Schroders ziet kansen voor Europese financials waaronder Aegon

Schroders stelt dat Europese financials momenteel aantrekkelijk zijn gewaardeerd en fraaie dividendrendementen bieden. De analisten wijzen er onder meer op dat de huidige marktomstandigheden daarbij vooral gunstig zijn voor Europese banken. Wel moeten beleggers volgens de analisten voorzichtig zijn met verzekeraars, omdat daar vooralsnog veel onduidelijkheid is over de regulering. Van de verzekeraars is Aegon daarbij een van de meest aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen.

Positief momentum

Schroders stelt dat met name banken en vastgoed er positief uitspringen bij de financials, waar verder ook door de analisten verzekeraars onder worden geschaard. De lage waarderingen en aantrekkelijke yields zijn gunstig voor het beleggingsrendement.

De analisten zien een stijgende trend in de kredietverlening aan het bedrijfsleven, terwijl er ook een positief momentum zichbaar is in de vraag naar hypotheken. Dit laatste is vooral te danken aan de lage rentestand, waardoor consumenten besluiten om hun hypotheek over te slutiten.

Aantrekkelijke waarderingen

Tegelijkertijd nemen de financieringskosten voor banken af, terwijl de inkomsten op de kapitaalmarkten stijgen en daarmee de netto-inkomsten verbeteren. Schroders verwacht dat daarmee banken in 2017 zullen terugkeren naar recordwinsten.

Volgens de analisten zijn Europese aandelen momenteel aantrekkelijk gewaardeerd. Volgens hen worden financials momenteel verhandeld met een forse korting ten opzichte van de rest van de Europese markt.

Stijgende dividendrendementen banken

Schroders verwacht ook dat de dividendrendementen van Europese banken alleen maar verder kunnen stijgen. Voor 2015 wordt het dividendrendement op 3% geschat, terwijl de analisten voor 2018 rekenen op een dividendrendement van 6%. Dit is gebaseerd op een verbetering van de winstgevendheid en een verhoging van de dividenduitkering.

Ook rekenen de analisten erop dat de rente in Europa nog een lange periode laag zal blijven, wat een stevige basis zal zijn voor de beursprestaties van financials. Weliswaar vormt de lage rente een uitdaging voor de netto rente-inkomsten van banken, Europese financials hebben volgens Schroders over het algemeen breed gespreide inkomstenstromen.

Onzekere regulering verzekeraars

De analisten zijn wel voorzichtig over Europese verzekeraars, omdat er nog onduidelijkheid is over de regulering. In 2016 zal Solvency 2 worden ingevoerd waarmee de nieuwe Europese kapitaaleisen hun intrede doen, maar de details hiervan worden mogelijk pas mogelijk aan het einde van dit jaar onthuld.

Schroders vindt dat Europese verzekeraars voldoende gekapitaliseerd zijn om aan de nieuwe eisen te voldoen, maar gelooft niet dat de al hoge dividenduitkeringen in de sector verder zullen toenemen. Wel rekenen de analisten dat bedrijven als Aegon en Sampo in de komende jaren hun dividenduitkering zullen opschroeven.

Aegon laag gewaardeerd

Aegon is daarbij volgens Schroders een van de laagst gewaardeerde verzekeraars in Europa. De balans is de afgelopen jaren weliswaar fors opgeschoond, de analisten stellen dat de makt vooralsnog weinig waardering hiervoor heeft getoond.

Beleggers kunnen echter de sterke prestaties van Aegon ’s dochter Transamerica in de VS gaan zien en daarmee vertrouwen krijgen in het aandeel. Daarmee ligt volgens Schroders en herwaardering van Aegon in het verschiet.

Andere analisten lijken het eens te zijn met de mening van Schroders . Geen van hen heeft namelijk momenteel een verkoopadvies voor het aandeel uitstaan, terwijl er 14 houd- en 8 koopadviezen zijn afgegeven. Met en gemiddeld koersdoel van 8,14 euro zien de analisten daarmee een opwaarts potentieel van 17,42%.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.