Onzekerheden over DSM

De kwartaalcijfers die DSM onlangs naar buiten bracht kunnen analisten bekoren. Zij wijzen er vooral op dat belangrijke divisies voorzichtig lijken te herstellen en hebben daarom hun winstverwachtingen voor het aandeel opwaarts bijgesteld. Wel blijven zij vooralsnog behoudend in hun algemene opinie over DSM.

DSM zag over het tweede kwartaal de vergelijkbare omzet op jaarbasis stijgen met 12% tot 1,965 miljard euro. Bij de belangrijke Nutrition divisie steeg de omzet met 16%, terwijl Performance Materials een plus van 8% noteerde.

Uiteindelijk zag het bedrijf de ebitda uit voortgezette activiteiten in dezelfde periode stijgen met 6% tot 279 miljoen euro, terwijl de nettowinst na eenmalige posten toenam van 78 miljoen euro naar 99 miljoen euro.

Ondanks de lage groei in Europa en zwakke groei in Noord-Amerika, naast de groeivertraging in opkomende markten, heeft DSM zijn verwachtingen voor 2015 gehandhaafd en rekent het bedrijf op een hoger ebitda-resultaat.

Waardering voor Nutrition

KBC Securities vond de kwartaalcijfers licht beter dan verwacht en heeft zijn koersdoel voor DSM verhoogd met 2 euro tot 57 euro.

Analist Wim Hoste zag vooral de resultaten van de divisie Performance Materials sterk verbeteren, al merkt hij wel op dat Nutrition de belangrijkste tak voor het bedrijf is en daar een verbetering voorlopig beperkt blijft.

Ondanks dat waardeert Hoste de brede productportefeuille van DSM en de goede klantenrelaties. Daarom heeft hij zijn ‘accumulate-advies’ voor het aandeel herhaald.

Herstel voorzichtig zichtbaar

Rabo Securities schrijft dat de kwartaalcijfers een gemengd beeld lieten zien, waarbij er een voorzicht herstel zichtbaar was bij Human Nutrition en de marges bij Animal Nutrition onder druk zijn blijven staan. Net als KBC Securities spreekt Rabo Securities verder van sterke prestaties bij Performance Materials.

Rabo Securities stelt verder dat de joint venture met CVC Capital en de aangekondigde beursgang van DPx, waarin de voormalige divisie DSM Pharmaceutical Products is opgenomen, zullen leiden tot meer focus bij DSM .

De analisten hebben daarom hun verwachtingen voor de winst per aandeel verhoogd met 3%, wat leidt tot een koersdoelverhoging van 1 euro tot 53 euro. Het advies is blijven staan op ‘hold’.

Consensus DSM

Momenteel staan er voor DSM 2 verkoop-, 11 houd- en 10 koopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Het duidt erop dat analisten voorlopig behoudend blijven over het aandeel.

Dit komt ook tot uitdrukking in het gemiddeld koersdoel, dat op 54,67 euro een verwacht rendement oplevert van 4,6%.

Analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.be

Copyright Analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.