Analisten zien perspectief in Shell

De koersen van Europese oliebedrijven zijn begin deze week hard omlaag gegaan na de stevige verliezen op de beurzen van China en de nog altijd dalende olieprijzen. Analisten stellen echter dat de druk op de olieprijzen meer financieel dan fysiek is, terwijl er tegelijkertijd een adviesverhoging is afgegeven voor Royal Dutch Shell.

De Chinese aandelenbeurzen zijn al enige tijd in een vrije val vanwege de vrees voor een verdere afkoeling van de Chinese economie.

Dit heeft tot gevolg dat grondstoffenprijzen van onder meer olie onder druk staan en de koersen van beursgenoteerde oliemaatschappijen verder zijn gedaald.

Olieprijzen bepalende factor

Naast China zijn de dalende olieprijzen een van de belangrijkste factoren dat de koersen van oliebedrijven onder druk staan. Hierdoor staan onder meer Royal Dutch Shell en BP ten opzichte van begin dit jaar ruim 15% lager.

Druk op olieprijzen

Volgens de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley zijn de fundamentele factoren voor olie nog altijd niet sterk, maar bevestigen de fysieke markten niet de zwakte in de vlakke olieprijzen.

Analist Adam Longson stelt dat ondanks slecht macro-economisch nieuws de Chinese vraag naar olie tot en met juli sterk is gebleven. In juli importeerde China nog 1,7 miljoen vaten meer per dag en steeg dit aantal tot 7,4 miljoen vaten per dag, wat dichtbij recordniveaus ligt.

China’s vraag naar brandstof bleef sterk, volgens Morgan Stanley gedreven door brandstof voor transport, waarbij de vraag naar benzine 17% hoger lag en de hoogste groeiratio van dit jaar noteerde.

Morgan Stanley stelt dan ook dat de druk op de olieprijzen meer financieel dan fysiek is.

Adviesverhoging Shell

Jefferies vond het tijd om zijn advies voor Royal Dutch Shell op te trekken naar ‘buy’, omdat de overname van BG op langere termijn een aanzienlijke waarde toevoeging zal zijn.

De analisten verwachten dat Royal Dutch Shell met succes desinvesteringen zal doen, terwijl zij ook rekenen op de inkoop van eigen aandelen en verdere kostenbesparingen alsook synergievoordelen. Wel houden de analisten hun bedenkingen over de overnameprijs die Royal Dutch Shell heeft betaald voor BG.

Consensus Royal Dutch Shell

De adviesverhoging van Jefferies heeft ertoe geleid dat de consensus voor Royal Dutch Shell is verbeterd. Er staan momenteel geen verkoopadviezen uit, terwijl er 12 houd- en 13 koopadviezen zijn afgegeven.

De koersdaling voor het aandeel heeft er mede voor gezorgd dat analisten voldoende opwaarts potentieel zien. Met een gemiddeld koersdoel van 31 euro rekenen zij op een rendement van 32,2%.

analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.be

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.