Lagere olieprijzen raken Shell

Analisten hebben hun koersdoel voor Royal Dutch Shell onlangs neerwaarts bijgesteld vanwege de nog altijd dalende olieprijzen. Royal Dutch Shell verwacht zelf namelijk dat de olieprijzen voor langere tijd op een laag niveau blijven. Morgan Stanley schetst ondertussen de mogelijke consequenties van de lage olieprijzen.

Royal Dutch Shell econoom Chris Midgley sprak tijdens een energiecongres in Amsterdam recent de verwachting uit dat de olieprijs nog een aanzienlijke periode rond de 30 dollar per vat zal blijven.

De olie staat momenteel op het laagste niveau in dertien jaar, wat onder meer komt door de enorme olievoorraad. De grote voorraden zullen volgens de econoom voor een langere periode van kracht blijven door onder meer de terugkeer van Iran op de oliemarkt. Iran produceert momenteel 500.000 vaten per dag.

Consequenties

Analist Martijn Rats van Morgan Stanley zet een aantal consequenties van de lage olieprijzen op een rij.

Allereerst profiteren consumenten, transportbedrijven en Westerse landen die netto-importeurs zijn op termijn aan de benzinepomp, waardoor zij meer te besteden hebben. Het bruto binnenlands product (bbp) stijgt met 0,7-0,8% bij een daling van de olieprijs met 45%.

Verder verliezen olieproducerende landen een groot deel aan inkomsten. Morgan Stanley schat in dat de prijs voor een vat olie nog kan dalen richting de 20 dollar, terwijl analisten van onder meer Standard Chartered zelfs rekening houden met 10 dollar per vat.

verder wijst analist Rats erop dat de schulden die oliebedrijven hebben uitstaan gaan wegen op de resultaten. Traditioneel bezitten deze bedrijven hoge schulden en kan dit volgens Wolfe Research zelfs bij één op de drie Amerikaanse oliebedrijven uiteindelijk leiden tot een faillissement. Zij hebben en prijs van minimaal 50 dollar per vat nodig.

Koersdoelverlagingen

De afgelopen dagen hebben zowel ABN AMRO als UBS hun koersdoel voor Shell verlaagd. ABN AMRO heeft zijn koersdoel verlaagd van 28,80 euro naar 25,70 euro wat volgens de analisten puur is gebaseerd op de lagere olieprijs. De winstverwachting voor Shell over 2015 is door ABN AMRO verlaagd met 11%, maar de analisten blijven het aandeel wel koopwaardig vinden.

Ook UBS heeft het koersdoel voor Royal Dutch Shell verlaagd van 2.050 pence naar 1.800 pence, maar net als ABN AMRO het koopadvies gehandhaafd. De Zwitserse zakenbank heeft de winstverwachting voor de periode 2015-2017 verlaagd vanwege de zwakke ontwikkeling van de olieprijs.

analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.be

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.