Morgan Stanley ondanks meer autoverkopen bezorgd over Tesla

Het aandeel Tesla is dit jaar het slechtste aandeel onder de Amerikaanse autoproducenten .Sinds begin dit jaar verloor het aandeel al bijna 40 procent. Nu noteert het aandeel rond de 200 dollar, niet al te ver terug werd er nog ruim 300 dollar voor een aandeel betaald.

Er gaat bijna geen dag voorbij of er is wel nieuws dat het aandeel stevig in beweging zet. Deze week kwam de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley met een rapport naar buiten dat zorgen bevatte over de toekomst van het bedrijf.

Consensus Tesla negatiever

Over de maand mei zag Tesla een forse spurt in haar verkopen. In de VS is zij met afstand de meest verkopende van electrische auto's.

Electrische autoverkopen VS

Omzettesla

De veel goedkopere Nissan Leaf zag dus een forse krimp en de verkopen van BMW i3 zijn nog erg beperkt. In totaal verkocht Tesla in mei ruim 11.300 auto's. Dit is ruim 2,6 maal het totaal van de rest. Verder werden er in april en mei meer Model 3's besteld zo meldt Morgan Stanley analist Adam Jonas. Eerder gaf Jonas aan dat mocht het misgaan met het bedrijf dat er zeker geen bailout (noodredding) door een ander bedrijf te verwachten is. "Tesla is niet echt een groeibedrijf en haar techniek staat teveel op zichzelf" zo meldde Jonas eerder.

Voor dit jaar gaat analist Jonas uit van een totaal aan verkopen tussen de 360.000 en de 400.000 stuks. Dit komt neer op een stijging van tussen de 45 en 65 procent zelfs. De forse verkopen in mei zijn volgens Jonas nog zeker geen geruststelling. Hij noemt het aandeel nu meer een riskante schuldbelegging dan een veel belovend 'autotechbedrijf'. Een eventuele samenwerking met een andere autobouwer acht hij zeker niet waarschijnlijk vanwege de meer eenzijde structuur en techniek van het bedrijf.