ASML rond alltime high in extreem winstgevende Europese halfgeleiderssector

Het succes op de beurs voor het Veldhovense ASML lijkt maar niet op te kunnen. Het aandeel staat door de forse winst van ruim 49 procent over het afgelopen jaar nu rond haar hoogste koers ooit. Het optimisme over ASML is echter niet uniek in de sector.

Sinds mei 2016 koerst de Europese halfgeleiderssector zelfs ruim 83 procent hoger. Dit komt echter vooral door de forse winst van het Duitse Siltronic. Verder is SMA Solar het enige aandeel in de sector dat op verlies staat.

Andere outperformende aandelen in de sector zijn o.a. Siltronic, STMicroelectronics en Elmos Semiconductor. Bij de sectorverliezers bevinden zich o.a. SMA Solar , RoodMicrotec en Aixtron .

Momentum halfgeleiders sector

historische koersen Gemiddeld wordt voor een aandeel nu 37 maal de winst per aandeel betaald. De sector noteert op 3 maal de boekwaarde per aandeel. Sinds 2012 staat de sector op ruim 140 procent winst en sinds 2007 op 132 procent winst.

ASML forse outperformer in mondiale sector

historische koersen

De rendementen van het aandeel ASML waren de afgelopen jaren gigantisch (ook zonder de dividenden). Ook de mondiale halfgeleiderssector deed het natuurlijk goed maar op de langere termijn was ASML een betere belegging.

Op basis van de analistentaxaties zouden zowel de omzet als het nettoresultaat op het hoogste niveau in jaren uitkomen. De omzet van ASML over dit jaar komt uit op 8,14 miljard euro. Zo blijkt uit gemiddelde verwachting van de analisten. De totale omzet zou volgens de analisten dit jaar dan het hoogste in haar bestaan zijn. Dit is behoorlijk meer dan de omzet over 2016 toen de omzet 6,79 miljard euro bedroeg.

Historische omzetten en resultaten ASML in beeld plus taxaties 2017

beurskoers

De analisten rekenen voor 2017 op een recordnettowinst van 1,76 miljard euro. Voor dit jaar ligt de consensus van het resultaat per aandeel op een winst van 4,13 euro. De koerswinstverhouding bedraagt hierdoor 29,89.

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 1,29 euro. ASML 's dividendrendement komt hiermee uit op 1,04 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de producenten van halfgeleiders ligt op een nihile 0,19 procent.

Laatste analistentaxaties rond de 141 euro

Stifel, Natixis en Citigroup gaven onlangs beleggingsadviezen voor het aandeel.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt ASML 's marktkapitalisatie 52,83 miljard euro.

Historische koersen ASML

beurskoers asmlHet aandeel sloot dinsdag op 123 ,45 euro.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.