Pessimisme weer helemaal terug, ABN AMRO favoriet

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

Voor september voor het pessimisme flink gekrompen. Dat was maar goed ook want september bleek dit jaar een prima maand. Er kwam een plus van bijna 4% uit. Maar nu deze performance er staat keren de experts weer terug op hun sombere toon. Maar liefst 56% gaat van een daling in oktober uit. Dat is flink wat. Een dergelijk hoog percentage is zeer ongewoon. De reden zijn dezelfde die we de afgelopen maanden tegengekomen. Brexit en de handelsoorlog. En over een maand is de Brexit deadline alweer voorbij. Ook een mogelijke verder escalatie van het conflict in de straat van Hurmuz werd genoemd.

Aandelenaex

Bij de lange termijnvooruitzichten is men juist ietsje minder somber geworden.

Beurskoersen

Goede keuzes bij aandelenselectie

De keuze waren ook dezer maand weer prima. Helaas stond Galapagos bij de toppers, want dat aandeel daalde bijna 9%. Verder waren het prima keuzes, Unibail en AEGON stegen met dubbele cijfers. Aan de flopperskant ging het ook prima. Twee aandelen die in het rood stonden, eentje dieprood zelfs, Takeaway met bijna -16%. Dat was dan ook gelijk by far de grootste daler. Per saldo zou een fictief long short fonds 3,8% hebben verdiend. Een mooie score.

Aexaandelen

ABNAMRO duidelijk favoriet voor oktober

Voor de komende maand blijft Arcelor Mittal bij de verliezers staan. Het is voor de zesde keer dit jaar dat het aandeel hoog bij de floppers staat. Dat was vaak, maar zeker niet altijd een gelukkige keuze. Eén maand ging de koers met bijna 19% omhoog. Opvallend is dat IMCD van de toppers naar de floppers is verhuisd. Ook ASML staat bij de floppers net als afgelopen maand.

Bij de toppers staat ABNAMRO fier bovenaan. De experts denken dat de negatieve koersreactie nav de mogelijke boete te overdreven is. Vlak daarachter staat Royal Dutch Shell op nr 2.

Beursaexindex

Er deden deze maand 54 experts met de enquête mee.