Biocartis Group NV: Biocartis en AstraZeneca sluiten overeenkomst gericht op snellere biomarker resultaten voor longkanker


PERSBERICHT: 29 november 2018, 07:00 CET 

                                   Biocartis en AstraZeneca sluiten overeenkomst
                              gericht op snellere biomarker resultaten voor longkanker

Mechelen, België, 29 november 2018 - Biocartis Group NV (de 'Vennootschap' of 'Biocartis'), een innovatief bedrijf in de moleculaire diagnostiek ( Euronext Brussels: BCART), kondigt vandaag aan een overeenkomst afgesloten te hebben met AstraZeneca, een wereldwijd wetenschappelijk biofarmaceutisch bedrijf (LON: AZN), gericht op het verkrijgen van snellere moleculair diagnostische biomarker resultaten voor longkanker in Europa.
 
Op basis van de overeenkomst zal een prospectieve longkankerstudie met de Idylla(TM) EGFR Mutatie Test (CE-IVD) worden uitgevoerd in geselecteerde Europese landen. Deze studie is bedoeld om aan te tonen hoe de unieke kenmerken van het Idylla(TM) platform de huidige complexiteit en lange doorlooptijd voor longkankerpatiënten kan overwinnen via het sneller en gemakkelijker aanleveren van accurate biomarker resultaten. De studie zal op een ruime tiental locaties worden gestart in België, Frankrijk, Duitsland en Italië.
 
Herman Verrelst, Chief Executive Officer van Biocartis, reageerde: "We zijn erg verheugd om samen te werken met AstraZeneca op het gebied van longkanker. Met deze prospectieve studie verwachten we opnieuw de positieve impact aan te tonen van het aanleveren van zeer nauwkeurige biomarker resultaten op een snelle en eenvoudige manier, ten voordele van de patiënten. Voor Biocartis is dit wederom een belangrijke samenwerking om de verdere uitrol van ons Idylla(TM) platform te ondersteunen."
 
Longkanker is de meest voorkomende kanker wereldwijd, goed voor 13% van alle kankertypes[1], en in totaal zijn 85% van alle longkankers kleincellige longkankers (NSCLC)[2]. Veel longkankers worden veroorzaakt door mutaties in de epidermale groeifactorreceptor (EGFR), die voorkomen bij 10-15% van NSCLC-patiënten in de VS en de EU, en bij 30-40% van NSCLC-patiënten in Azië[3]. Vandaag is het moleculair testen van longkankerstalen een complex proces, ook omdat het moeilijk is om weefselstalen van goede kwaliteit te verkrijgen. Het kan enkele weken[4] duren alvorens resultaten ter beschikking zijn. Veel laboratoria beschikken ook niet over de nodige infrastructuur om complexe moleculaire tests uit te voeren, waardoor laboratoria hun stalen naar andere testfaciliteiten sturen, hetgeen lange wachttijden als gevolg heeft.
 
                                                                                                                                --- EINDE ---
Meer informatie:
Renate Degrave
Manager Corporate Communications & Investor Relations
e-mail   rdegrave@biocartis.com
tel         +32 15 631 729
gsm      +32 471 53 60 64

Over Biocartis 
Biocartis ( Euronext Brussels: BCART) is een innovatief bedrijf in de moleculaire diagnostiek (MDx), dat diagnostische oplossingen van de nieuwste generatie aanbiedt om de klinische praktijk te verbeteren ten voordele van de patiënt, clinici, kostendragers en de sector. Het Idylla(TM) MDx systeem van Biocartis is een volledig geautomatiseerd, staal-tot-resultaat real-time PCR-systeem (Polymerase Chain Reaction ofwel Polymerasekettingreactie) dat accurate, zeer betrouwbare moleculaire informatie verstrekt op basis van nagenoeg elk biologisch staal, in nagenoeg elke omgeving. Biocartis lanceerde het Idylla(TM) platform in 2014. Biocartis ontwikkelt en commercialiseert een snel uitbreidend testmenu dat belangrijke onvoldane klinische behoeften in oncologie beantwoordt. Dit domein is het snelst groeiende segment van de wereldwijde MDx-markt. Vandaag biedt Biocartis vijftien oncologietesten en twee infectieziektentesten aan in Europa. Meer informatie op www.biocartis.com. Persfoto's vindt  u hier. Volg ons op Twitter: @Biocartis_.
 
Biocartis en Idylla(TM) zijn geregistreerde handelsmerken in Europa, de Verenigde Staten van Amerika en andere landen. Het Biocartis handelsmerk en logo en het Idylla(TM) handelsmerk en logo zijn handelsmerken van en worden gebruikt door Biocartis. Dit persbericht is niet bedoeld voor distributie, rechtstreeks of onrechtstreeks, in enige jurisdictie waar dit onwettig zou zijn. Ieder die dit persbericht leest, dient zich te informeren over zulke beperkingen en dient zulke beperkingen na te leven. Biocartis neemt geen verantwoordelijkheid voor enige inbreuk van enige dergelijke beperkingen door eender wie. Gelieve de product-etikettering te raadplegen voor het toepasselijke bedoeld gebruik van ieder individueel Biocartis product. Dit persbericht vormt geen aanbod of uitnodiging voor de verkoop of aankoop van effecten in eender welke jurisdictie. Effecten van Biocartis mogen niet aangeboden of verkocht worden in de Verenigde Staten van Amerika zonder registratie bij de United States Securities and Exchange Commission of een uitzondering van registratie onder de U.S. Securities Act van 1933, zoals gewijzigd.
 
Toekomstgerichte verklaringen
Dit persbericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Deze toekomstgerichte verklaringen zijn enkel van toepassing op de datum van dit persbericht. Biocartis verwerpt uitdrukkelijk enige verplichting of verbintenis om enige update of wijziging te publiceren van enige toekomstgerichte verklaring in dit persbericht, tenzij dit specifiek wettelijk of reglementair verplicht is. Men mag geen onvoorwaardelijk vertrouwen stellen in toekomstgerichte verklaringen
 
[1] Navani et al., Lancet Respir Med (2015).

[2] American Cancer Society. Global Cancer Facts & Figures 2nd Edition (2011).

[3] Bron: https://www.astrazeneca.com/our-focus-areas/oncology/at-the-forefront-of-lung-cancer-treatment.html, laatst geraadpleegd op 22 november 2018.

[4] Neal I. Lindeman et al. Molecular Testing Guideline for Selection of Lung Cancer Patients for EGFR and ALK Tyrosine Kinase Inhibitors, Guideline from the College of American Pathologists, International Association for the Study of Lung Cancer, and Association for Molecular Pathology (2014).