ASR koopt weer eigen aandelen in na zachte winter en voorjaar

Derde aankoop eigen aandelen door ASR

Na een zachte winter en voorjaar zonder grote stormen kan verzekeraar ASR voor een derde maal sinds de beursgang in 2016 eigen aandelen inkopen. De overheid verkreeg ASR in 2008 als onderdeel van de afbouw van Ageas . ASR heeft eerder in totaal 153 miljoen aandelen gekocht die door de overheid op de markt gebracht werden. ASR plant nu de aankoop in een keer van 100 miljoen euro aandelen op de markt, zodra deze door de overheid geplaatst worden en onder voorwaarde van een continuering van het huidige solvabiliteitsniveau. Het is nog niet bekend wanneer de overheid de laatste 20% van ASR die ze nog bezitten op de markt brengt.

Goed resultaat ASR in eerste halfjaar

ASR behaalde een goed eerste halfjaar in 2017 vergeleken met 2016. Er was een 30% hoger operationeel resultaat (385 versus 299 miljoen euro) en een hogere solvabiliteits- (of degelijkheids-) ratio (194% versus 189%). Deze resultaten liggen hoger dan door analisten verwacht werd, men verwachtte zelfs een lichte daling van de solvabiliteitsratio. Interessant is de gunstige balans tussen uitgaven en inkomsten bij de ASR-schadeverzekeringen: 93,6 euro cent aan kosten voor iedere euro premie. En dit ondanks de verhoging van enige schadeverzekering premies, waaronder de wettelijke aansprakelijkheid voor de goedkope autoverzekering.

Hogere koers van ASR op de beurs

Het aandeel ASR staat op het moment boven de 30 euro nadat het eerst enige maanden problemen had na de beursgang met 19,50 euro per aandeel in juni 2016. Volgens bestuursvoorzitter Jos Baeten zijn de aandelen niet te goedkoop aangeboden bij de beursgang. Hij rekent de koersstijging van ASR toe aan de betere bedrijfsresultaten, maar ook aan de in het algemeen hogere rente en aandelenkoersen. Als ASR de laatste 20% aandelen opkoopt tegen de huidige beurskoers, dan levert dat de overheid in totaal 100 tot 200 miljoen winst op ten opzichte van de totale prijs van ASR bij de nationalisatie.

Zachte winter en voorjaar voor ASR

ASR had een beter halfjaarresultaat door het lagere aantal schadeclaims door de zachte winter en voorjaar zonder grote stormen en de toename van het aantal schadepolissen. Bestuursvoorzitter Jos Baeten neemt aan dat de toename van de schadepolissen komt doordat ASR een minder volatiel premiebeleid heeft dan andere verzekeraars. Er was ook extra inkomen door verkoop van Unilever aandelen en winst in de leven polissen. De winst bij het levensverzekeringen was mogelijk door de groei van collectieve polissen, ondanks twee overnames en de algehele vermindering in de markt van individuele polissen die ook ASR trof. Daarnaast startte ASR zijn eigen hypotheekfonds waarin door financiering door derden van ASR-hypotheken het aantal hypotheken dit halfjaar verdubbeld werd.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.