Boskalis geselecteerd voor Fécamp Offshore Wind Farm funderingen project in consortium met Bouygues en Saipem

Papendrecht, 2 juni 2020

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) heeft in consortium met Bouygues Travaux Publics (Bouygues) en Saipem het contract verworven voor het ontwerp, de bouw en de installatie van 71 betonnen Gravity-Based Structures (GBS) die als fundering dienen voor de turbines van het Fécamp offshore windpark in Normandië, Frankrijk. Het contract werd toegekend door Eoliennes Offshore des Hautes Falaises (EOHF). De totale contractwaarde bedraagt EUR 552 miljoen waarvan het aandeel Boskalis 19% is en Bouygues en Saipem ieder 40,5%.

Het offshore windpark komt 13 tot 22 kilometer uit de kust van Fécamp in Normandië te liggen. De 71 windturbines worden verbonden met de GBS funderingen die worden geïnstalleerd op het zeebed op een diepte tussen 25 en 30 meter.

Binnen het consortium zijn Bouygues, als penvoerder, en Saipem verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en de installatie op het zeebed van de 71 GBS-funderingen, die met een individueel gewicht tot wel 5.000 ton de vereiste stabiliteit verschaffen van de 7MW windturbines. Boskalis is verantwoordelijk met het ontwerp en voorbereiding van het zeebed met stenen voorafgaand aan de GBS installatie en het ballasten van de geïnstalleerde funderingen evenals het aanbrengen van de erosiebescherming.

De funderingen zullen worden gebouwd op de scheepswerf Bougainville in de Grand Port Maritime in Le Havre, Frankrijk en op bakken naar het offshore windpark worden vervoerd. De werkzaamheden vangen binnen enkele dagen aan en zijn naar verwachting eind 2022 afgerond. De ingebruikname en operationele opstart van het windpark zijn gepland voor 2023.

Met een totaalvermogen van ongeveer 500 MW moet het offshore windpark van Fécamp het equivalent produceren van het binnenlandse elektriciteitsverbruik van ongeveer 770.000 mensen, wat neerkomt op meer dan 60% van de inwoners van het departement Seine-Maritime.

Om dit project uit te voeren heeft EOHF internationaal erkende bedrijven geselecteerd op het gebied van civiele techniek en bouw, baggeren, offshore installatie en maritieme werken. Met deze unieke combinatie van expertise zijn de consortiumpartners ervan overtuigd dat ze met succes kunnen bijdragen aan het energie diversificatieprogramma van de Franse regering.

VOOR MEER INFORMATIE

Investor relations:
Martijn L.D. Schuttevâer
ir@boskalis.com

Pers:
Arno Schikker
press@boskalis.com

T +31 786969310

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. is een toonaangevende internationale dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur en maritieme diensten. De onderneming levert wereldwijd creatieve en innovatieve totaaloplossingen voor infrastructurele uitdagingen in maritieme gebieden, kuststreken en rivierdelta’s. Met kernactiviteiten zoals kust- en oeverbescherming en landaanwinning kan Boskalis adaptieve en mitigerende oplossingen aanbieden ter bestrijding van de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme weersomstandigheden en de stijging van de zeespiegel, evenals oplossingen voor de toenemende behoefte aan ruimte in kust- en deltagebieden over de hele wereld. De onderneming faciliteert de ontwikkeling van offshore energie-infrastructuur, waaronder duurzame windenergie. Tevens is Boskalis actief in de aanleg en het onderhoud van havens, waterwegen, toegangskanalen en civiele infrastructuur waarmee bijgedragen wordt aan het faciliteren van handelsstromen en de sociaal-economische ontwikkeling van een regio. Boskalis is tevens een internationaal expert op het gebied van scheepsbergingen en heeft meerdere strategische partnerships in havensleep- en terminaldiensten (Keppel Smit Towage en Smit Lamnalco). Met een veelzijdige vloot van ruim 700 schepen en vaartuigen en 9.600 medewerkers, inclusief deelnemingen, is de onderneming wereldwijd actief met Creating New Horizons.

Dit persbericht is tevens opgenomen op onze website www.boskalis.com.

Bijlages