Mohawk Industries publiceert resultaten 2e kwartaal

CALHOUN, Ga., Aug. 19, 2020 (GLOBE NEWSWIRE) -- Mohawk Industries, Inc. (NYSE: MHK) kondigde vandaag een nettoverlies aan van $ 48 miljoen in het tweede kwartaal van 2020 en een verwaterd verlies per aandeel van $ 0,68. De genormaliseerde nettowinst en winst per aandeel (WPA), exclusief kosten van herstructureringen, overnames en overige lasten, bedroegen respectievelijk $ 26 miljoen en $ 0,37. De netto-omzet over het tweede kwartaal van 2020 bedroeg $ 2 miljard, een daling van 21% en 19% op basis van constante valutakoersen. Voor het tweede kwartaal van 2019 bedroeg de netto-omzet $ 2,6 miljard, de nettowinst $ 202 miljoen en de WPA $ 2,79, de genormaliseerde nettowinst $ 210 miljoen en de WPA $ 2,89, exclusief kosten voor herstructureringen, overnames en andere kosten.

Voor de zes maanden eindigend op 27 juni 2020 bedroegen de nettowinst en de WPA respectievelijk $ 62 miljoen en $ 0,87. De nettowinst exclusief kosten van herstructureringen, overnames en overige lasten en de WPA bedroegen $ 146 miljoen en $ 2,04. Het eerste half jaar van 2020 bedroeg de netto-omzet $ 4,3 miljard, een daling van 14% ten opzichte van vorig jaar, of 11,5% op basis van constante valuta en dagen. Voor de periode van zes maanden eindigend op 29 juni 2019 bedroeg de netto-omzet $ 5 miljard, de nettowinst $ 324 miljoen en de WPA $ 4,48; exclusief kosten voor herstructurering, overnames en andere kosten bedroegen de netto-omzet en de WPA respectievelijk $ 364 miljoen en $ 5,04.

In zijn commentaar op de prestaties van Mohawk Industries in het tweede kwartaal verklaarde Jeffrey S. Lorberbaum, voorzitter en CEO: "Hoewel de verkooptrends aanzienlijk zijn verbeterd sinds de beperkingen van de overheid zijn opgeheven, is de huidige situatie het meest onvoorspelbaar sinds de geschiedenis van ons bedrijf. Gedurende het kwartaal werden al onze bedrijven zwaar getroffen, waarbij de meeste van onze klanten en faciliteiten met beperkte capaciteit opereerden of enige tijd volledig werden stilgelegd. Nadat de omzet van het bedrijf in april tot een dieptepunt was gekomen, verbeterden onze markten meer dan we hadden verwacht, en overschreden de verzendingen onze productiecijfers, waardoor onze voorraadniveaus werden verlaagd. Onze productieniveaus werden beïnvloed door beperkingen van de overheid, verstoringen door COVID-19 en verzuim van werknemers in de hele onderneming.

Op dit moment blijft onze toekomst onzeker vanwege de aanhoudende verspreiding van het coronavirus en de onbekende kracht van het economisch herstel. Sommige kortetermijnfactoren vertegenwoordigen potentiële voordelen, waaronder historisch lage rentetarieven, toenemende verbouwactiviteiten, en discretionaire fondsen van consumenten die worden ingezet voor verbeteringen van het huis en een toename in aankoop van woningen. Maar potentiële veranderingen in het overheidsbeleid, de uitgaven door consumenten en bedrijven en hogere besmettingscijfers voor COVID-19 kunnen echter ook de vraag over de hele wereld verminderen, vooral als overheden de maatregelen aanscherpen. Gezien deze factoren moeten onze bedrijfsplannen flexibel blijven om onze productieniveaus snel aan te kunnen passen.

We herstructureren ons bedrijf om onze resultaten en toekomstige prestaties te verbeteren. We reduceren de verkoopkosten, algemene kosten en administratieve kosten, het aantal werknemers en de minder presterende producten en SKU's. We beëindigen minder efficiënte activiteiten en investeren in productievere apparatuur. De grootste van deze veranderingen vinden plaats in de VS, waar de omzetgroei van LVT en de sterke dollar veel van onze bedrijven hebben beïnvloed. We verwachten dat deze mondiale acties jaarlijkse besparingen zullen opleveren van ongeveer $ 110 tot $ 120 miljoen, met geschatte kosten van ongeveer $ 170 miljoen, waarvan de directe exploitatiekosten ongeveer $ 44 miljoen bedragen. Het zal een groot deel van het komende jaar vergen om deze initiatieven te voltooien en er volledig van te profiteren.

Gedurende het kwartaal daalde de omzet van ons segment Global Ceramic met 21% (19% op basis van constante valutakoersen en dagen). Het segment had een operationeel verlies van $ 34 miljoen, maar het uitsluiten van herstructureringskosten was licht winstgevend. De daling ten opzichte van het jaar ervoor was voornamelijk te wijten aan een lager volume en sluitingen als gevolg van het coronavirus en een ongunstige prijs en productmix, wat gedeeltelijk werd gecompenseerd door maatregelen om de kosten van het gehele bedrijf te verlagen. Hoewel de activiteiten in al onze markten zijn verbeterd, is onze toekomstige vraag onbekend. Daarom verlagen we onze kostenstructuur, verminderen we de complexiteit en stemmen we de productie af op onze huidige verkopen. Op de Amerikaanse keramische markt waren veel van onze retailklanten enige tijd gesloten, terwijl de bouw in de meeste markten werd voortgezet. Om met de situatie om te kunnen gaan, hebben we de kosten in het hele bedrijf verlaagd, inclusief onze overhead, ter vermindering van de marketingactiviteiten, uitstel van productlanceringen en beheer van de productie- en distributiekosten. Onze nieuwe productielocatie voor aanrechtbladen in Tennessee presteert zoals we hadden verwacht, terwijl de kosten en productiviteit blijven verbeteren. Gezien de druk op de keramiekbranche in de VS brengen we de productie samen in onze meest geavanceerde faciliteiten en sluiten we onze minst efficiënte activa.  Onze productieactiviteiten in Mexico zijn momenteel in bedrijf, maar waren in het tweede kwartaal beperkt door overheidsmaatregelen. We rationaliseren ons productaanbod en vergroten onze positie in zowel premiumproducten als promotionele producten. In Brazilië verbetert de verkoop naarmate winkels in grote steden weer worden geopend. Nu de voorraden laag zijn, verhogen we onze productie om de verkoop te ondersteunen en nemen we maatregelen om onze kostenstructuren te verlagen. De keramiekbranche in Zuid-Europa werden getroffen door ernstige lockdowns, vooral in Italië; onze Oost-Europese activiteiten werden minder getroffen. Al onze fabrieken in Europa voeren de productie op om aan de vraag te voldoen, en onze serviceniveaus zouden spoedig ons doel moeten bereiken. In Rusland werden onze activiteiten aanzienlijk verminderd toen het land in lockdown ging en onze fabrieken opereren nu in dezelfde mate als vorig jaar.  We leggen een grotere nadruk op het nieuwe bouwproject waar de Russische regering in investeert om de economie te ondersteunen.

Tijdens het kwartaal daalde de omzet van ons Flooring North America Segment met 19%, met een operationeel verlies van $ 45 miljoen, en $ 17 miljoen na aftrek van herstructureringskosten. Het verlies in activiteit was voornamelijk te wijten aan een lager volume en shutdowns als gevolg van COVID-19, gedeeltelijk gecompenseerd door lagere inflatie en kostenreducties in het segment. De omzet van het segment daalde aanzienlijk in april en verbeterde vervolgens gedurende het hele kwartaal toen consumenten begonnen te winkelen en hun huizen wilden verbouwen. Om de prestaties van het segment te verbeteren, verminderen we onze overheadkosten en verlagen we onze verkoopkosten, algemene kosten en administratieve kosten. We elimineren producten met hogere productiekosten en consolideren distributiepunten. We stroomlijnen ons productaanbod en investeren in efficiëntere activa om de kosten te verlagen. Nu onze LVT-omzet dit kwartaal is verbeterd, verhogen we onze productie en upgraden we ons LVT-aanbod. Binnen de tapijtverkopen presteerde het nieuwe kanaal voor de woningbouw het beste met de woningverkoop en het segment begint te verbeteren. Onze productmix en prijsstelling daalden omdat het hoogwaardige verbouwkanaal meer werd beïnvloed en het voordeligere polyester beter presteerde. De commerciële sector blijft uitgedaagd worden, omdat veel bedrijven nieuwe investeringen uitstellen. Onze tapijtenverkoop werd zwaar getroffen omdat veel van onze klanten volledig werden gesloten en krabbelt op nu consumenten onze tapijten gebruiken om hun huizen een make-over te geven. Onze laminaatverkoop presteerde beter dan onze andere bedrijfsactiviteiten, omdat de consumenten meer activiteiten en projecten in eigen huis hebben uitgevoerd.

Gedurende het kwartaal daalde de omzet van ons segment Flooring Rest of the World met 23% en 20% op basis van een constante valutakoers en dagen. De bedrijfsmarge van het segment bedroeg 6% of 12% na aftrek van herstructureringskosten als gevolg van shutdowns en een lager volume door COVID-19, evenals ongunstige prijs en productmix, gedeeltelijk gecompenseerd door lagere inflatie- en productiviteitsacties. De resultaten van Flooring Rest of the World blijven onze andere segmenten overtreffen. De distributie van het segment is veel groter bij de renovatie van woningen, wat beter presteert dan de commerciële categorie. In het hele segment hebben we onze overheadkosten verlaagd en zijn we bezig met het consolideren van SKU's van kleinere omvang. We verhogen nu de productie om aan de opkomende vraag te voldoen en beschermen tegelijkertijd de gezondheid van onze werknemers. Onze laminaatverkoop presteerde beter dan onze andere producten, omdat onze waterbestendige collecties en nieuwe producten de consumentenvoorkeur voor onze producten verhogen. Onze flexibele en rigide LVT-verkoop verbeterde door de tijd heen verder toen retailers in onze belangrijkste markten de deuren weer openden. Bijna al onze LVT wordt geproduceerd in Europa, wat positief bijdraagt aan onze resultaten. In Rusland heeft onze nieuwe vinylfabriek ook positief bijgedragen aan onze resultaten, en we hebben ons productaanbod uitgebreid om ons marktaandeel te vergroten. Toen de maatregelen werden opgeheven, zijn de verkoop van isolatie en houten platen in juni hersteld toen aannemers reeds lopende projecten hebben afgemaakt. De coronacrisis werd in Australië anders aangepakt en had een minder schadelijke invloed op onze prestaties. De Australische markt is grotendeels hersteld, en we zien verbeteringen in de verkoop van woningtapijt en harde oppervlakken. De economie van Nieuw-Zeeland is nu open, het virus is ingeperkt en onze verkoop stijgt.

Sinds april hebben we aanzienlijke verbeteringen gezien in al onze bedrijfstakken en markten. De herinrichting van woningen en nieuwe bouwprojecten hebben zich meer hersteld dan commerciële bedrijfsactiviteiten, waar bedrijven voorzichtig zijn met nieuwe investeringen. Sommige gebieden, met name de VS, Brazilië en Rusland, hebben te maken met een toenemend aantal coronagevallen, die onze operationele kosten en productieniveaus beïnvloeden. In het hele bedrijf verlagen we de kosten door middelen te rationaliseren, de verkoopkosten, algemene kosten en administratieve kosten te minimaliseren, ons personeelsbestand te verminderen en ons productaanbod en ons werkkapitaal te beheren. Er is nog veel onzekerheid op al onze markten met betrekking tot overheidsbeleid, vertrouwen en consumentenuitgaven. Onze omzet in juli was ongeveer gelijk aan die van juli vorig jaar, maar we kunnen niet voorspellen hoe de omzet zich zal ontwikkelen. Gezien dit alles kunnen we geen leidraad geven voor het derde kwartaal, hoewel we verwachten dat onze resultaten aanzienlijk zullen verbeteren ten opzichte van het tweede kwartaal.

Ons bedrijf is goed gepositioneerd met een sterke balans en diepe liquiditeit. In het tweede kwartaal genereerden we een vrije cashflow van bijna $ 500 miljoen en hebben we nieuwe obligaties uitgegeven ter waarde van ruim $ 1 miljard. We nemen de juiste stappen om de pandemie te doorstaan en we blijven ons richten op het leveren van innovatieve producten, uitzonderlijke waarde en superieure service om onze resultaten te maximaliseren."

OVER MOHAWK INDUSTRIES

Mohawk Industries is de toonaangevende fabrikant van vloeren wereldwijd die producten ontwikkelt om woningen en commerciële ruimten te verbeteren. De verticaal geïntegreerde productie- en distributieprocessen van Mohawk bieden concurrentievoordelen bij de productie van tapijten, vloerkleden, keramische tegels, laminaat, en vloeren van hout, steen en vinyl. Onze toonaangevende innovatie heeft producten en technologieën opgeleverd die onze merken op de markt onderscheiden en voldoen aan alle eisen op het gebied van renovatie en nieuwbouw. Onze merken, waaronder American Olean, Daltile, Durkan, Eliane, Feltex, Godfrey Hirst, IVC, Karastan, Marazzi, Mohawk, Mohawk Group, Pergo, Quick-Step en Unilin, behoren tot de bekendste merken in de branche. In het afgelopen decennium is Mohawk gegroeid van een Amerikaanse tapijtfabrikant tot 's werelds grootste vloerbedrijf met activiteiten in Australië, Brazilië, Canada, Europa, India, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Rusland en de Verenigde Staten.

Bepaalde uitspraken in de direct voorgaande paragrafen, met name uitspraken die anticiperen op toekomstige prestaties, potentiële klanten, groei- en bedrijfsstrategieën en vergelijkbare zaken, en uitspraken die de woorden "kunnen", "zouden", "geloven", "anticiperen", "verwachten" en "schatten" of vergelijkbare uitdrukkingen bevatten, zijn "toekomstgerichte uitspraken". Voor deze uitspraken roept Mohawk de bescherming van de veilige haven voor toekomstgerichte uitspraken in, zoals besloten in de Private Securities Litigation Reform Act van 1995.  Er bestaat geen garantie ten aanzien van de nauwkeurigheid van toekomstgerichte uitspraken omdat deze zijn gebaseerd op uiteenlopende veronderstellingen die risico's en onzekerheden met zich meebrengen. De volgende belangrijke factoren kunnen leiden tot afwijkende toekomstige resultaten: veranderingen in economische of industriële omstandigheden; concurrentie; inflatie en deflatie van grondstoffenprijzen en andere inputkosten; inflatie en deflatie in consumentenmarkten; energiekosten en -voorzieningen; timing en niveau van investeringsuitgaven; timing en implementatie van prijsverhogingen voor producten van de onderneming; kosten van bijzondere waardeverminderingen; integratie van overnames; internationale activiteiten; introductie van nieuwe producten; rationalisatie van bedrijfsvoering; belastingen en belastinghervorming; product- en andere claims; rechtszaken; de risico's en onzekerheden met betrekking tot de COVID-19-pandemie; en andere risico's genoemd in de SEC-rapporten en openbare aankondigingen van Mohawk.

Conferentiegesprek vrijdag 7 augustus 2020 om 11.00 uur Eastern Time
Het telefoonnummer is 1-800-603-9255 voor VS/Canada en 1-706-634-2294 voor internationaal/lokaal. Conferentie-ID # 8039409. Een herhaling is beschikbaar tot 6 september 2020 door te bellen naar 1-855-859-2056 voor VS/lokale gesprekken en 1-404-537-3406 voor internationale/lokale gesprekken en door het identificatienummer 8039409 van het conferentiegesprek in te voeren.

Contactpersoon:         Frank Boykin, Chief Financial Officer (706) 624-2695

         
MOHAWK INDUSTRIES, INC. AND SUBSIDIARIES        
(Unaudited)        
Condensed Consolidated Statement of Operations Data Three Months Ended Six Months Ended
(Amounts in thousands, except per share data) June 27, 2020 June 29, 2019 June 27, 2020 June 29, 2019
         
Net sales $2,049,800   2,584,485    4,335,563   5,026,975  
Cost of sales  1,679,833   1,847,867    3,349,156   3,665,430  
Gross profit  369,967   736,618    986,407   1,361,545  
Selling, general and administrative expenses  430,925   469,758    895,883   929,355  
Operating income (loss)  (60,958)  266,860    90,524   432,190  
Interest expense  12,956   10,521    21,627   20,994  
Other (income) expense, net  1,037   (3,048)   6,716   (6,784) 
Earnings (loss) before income taxes  (74,951)  259,387    62,181   417,980  
Income tax expense (benefit)  (26,363)  56,733    304   93,751  
Net earnings (loss) including noncontrolling interest  (48,588)  202,654    61,877   324,229  
Net income (loss) attributable to noncontrolling interest  (331)  213    (380)  203  
Net earnings (loss) attributable to Mohawk Industries, Inc. $(48,257)  202,441    62,257   324,026  
         
Basic earnings (loss) per share attributable to Mohawk Industries, Inc.        
Basic earnings (loss) per share attributable to Mohawk Industries, Inc. $(0.68)  2.80    0.87   4.50  
Weighted-average common shares outstanding - basic  71,186   72,402    71,364   71,970  
         
Diluted earnings (loss) per share attributable to Mohawk Industries, Inc.        
Diluted earnings (loss) per share attributable to Mohawk Industries, Inc. $(0.68)  2.79    0.87   4.48  
Weighted-average common shares outstanding - diluted  71,186   72,680    71,547   72,250  
         
         
         
Other Financial Information        
(Amounts in thousands)        
Net cash provided by operating activities $568,521   396,190    763,495   566,327  
Less: Capital expenditures  80,639   144,111    196,271   281,059  
Free cash flow $487,882   252,079    567,224   285,268  
         
Depreciation and amortization $154,094   140,482    299,610   277,773  
         
         
Condensed Consolidated Balance Sheet Data        
(Amounts in thousands)        
      June 27, 2020 June 29, 2019
ASSETS        
Current assets:        
Cash and cash equivalents     $737,712   128,096  
Receivables, net      1,586,398   1,819,474  
Inventories      1,922,048   2,367,631  
Prepaid expenses and other current assets      499,840   493,116  
Total current assets      4,745,998   4,808,317  
Property, plant and equipment, net      4,434,544   4,714,306  
Right of use operating lease assets      318,047   343,716  
Goodwill      2,541,906   2,565,702  
Intangible assets, net      910,838   950,624  
Deferred income taxes and other non-current assets      418,071   423,437  
Total assets     $13,369,404   13,806,102  
LIABILITIES AND STOCKHOLDERS' EQUITY        
Current liabilities:        
Current portion of long-term debt and commercial paper     $135,350   1,891,512  
Accounts payable and accrued expenses      1,618,584   1,713,934  
Current operating lease liabilities      118,296   100,345  
Total current liabilities      1,872,230   3,705,791  
Long-term debt, less current portion      2,573,155   1,169,489  
Non-current operating lease liabilities      226,555   249,844  
Deferred income taxes and other long-term liabilities      772,600   859,387  
Total liabilities      5,444,540   5,984,511  
Total stockholders' equity      7,924,864   7,821,591  
Total liabilities and stockholders' equity     $13,369,404   13,806,102  
         
Segment Information Three Months Ended As of or for the Six Months Ended
(Amounts in thousands) June 27, 2020 June 29, 2019 June 27, 2020 June 29, 2019
         
Net sales:        
Global Ceramic $753,335   958,031    1,601,785   1,856,383  
Flooring NA  800,088   983,439    1,648,418   1,905,419  
Flooring ROW  496,377   643,015    1,085,360   1,265,173  
Consolidated net sales $2,049,800   2,584,485    4,335,563   5,026,975  
         
Operating income (loss):        
Global Ceramic $(33,809)  117,036    14,168   200,266  
Flooring NA  (45,484)  62,047    (9,278)  65,242  
Flooring ROW  29,478   100,093    105,294   189,083  
Corporate and intersegment eliminations  (11,143)  (12,316)   (19,660)  (22,401) 
Consolidated operating income (loss) (a) $(60,958)  266,860    90,524   432,190  
         
Assets:        
Global Ceramic     $5,112,084   5,661,364  
Flooring NA      3,682,638   4,024,428  
Flooring ROW      3,770,581   3,858,264  
Corporate and intersegment eliminations      804,101   262,046  
Consolidated assets     $13,369,404   13,806,102  

(a) In het tweede kwartaal van 2020 heeft de onderneming de methodologie herzien die zij gebruikt om verkoopkosten, algemene kosten en administratieve kosten te schatten en toe te wijzen aan haar bedrijfssegmenten, om het gebruik van de bedrijfsmiddelen die aan de bedrijfssegmenten zijn toegewezen beter af te stemmen. De bijgewerkte toewijzingsmethodologie had geen invloed op de geconsolideerde winst-en-verliesrekening van het bedrijf. Deze wijziging werd met terugwerkende kracht toegepast, en de bedrijfsopbrengsten van de segmenten voor alle vergelijkende perioden zijn bijgewerkt om deze wijziging weer te geven.


Reconciliation of Net Earnings (Loss) Attributable to Mohawk Industries, Inc. to Adjusted Net Earnings Attributable to Mohawk Industries, Inc. and Adjusted Diluted Earnings Per Share Attributable to Mohawk Industries, Inc.
(Amounts in thousands, except per share data)          
  Three Months Ended Six Months Ended  
  June 27, 2020 June 29, 2019 June 27, 2020 June 29, 2019  
Net earnings (loss) attributable to Mohawk Industries, Inc. $(48,257)  202,441   62,257   324,026    
Adjusting items:          
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  100,359   8,840   112,324   48,335    
Acquisitions purchase accounting , including inventory step-up  -   1,164   -   3,716    
Release of indemnification asset  (23)  -   (58 ) -    
Income taxes - reversal of uncertain tax position  23   -   58   -    
Income taxes  (25,746)  (2,701)  (28,860)  (11,853)   
Adjusted net earnings attributable to Mohawk Industries, Inc. $26,356   209,744   145,721   364,224    
           
Adjusted diluted earnings per share attributable to Mohawk Industries, Inc. $0.37   2.89   2.04   5.04    
Weighted-average common shares outstanding - diluted  71,186   72,680   71,547   72,250    
           
           
           
Reconciliation of Total Debt to Net Debt        
(Amounts in thousands)          
  June 27, 2020        
Current portion of long-term debt and commercial paper $135,350          
Long-term debt, less current portion  2,573,155          
Less: Cash and cash equivalents  737,712          
Net Debt $1,970,793          
           
Reconciliation of Operating Income (Loss) to Adjusted EBITDA  
(Amounts in thousands)         Trailing Twelve
  Three Months Ended Months Ended
  September 28, 2019 December 31, 2019 March 28, 2020 June 27, 2020 June 27, 2020
Operating income (loss) $240,220   154,814   151,483   (60,958)  485,559  
Other (expense) income  (52,713)  9,522   (5,679)  (1,037)  (49,907) 
Net (income) loss attributable to noncontrolling interest  (151)  (6)  49   331   223  
Depreciation and amortization (1)  144,920   153,759   145,516   154,094   598,289  
EBITDA  332,276   318,089   291,369   92,430   1,034,164  
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  1,542   49,802   10,376   91,963   153,683  
Impairment of net investment in a manufacturer and distributor of Ceramic tile in China  65,172   (5,226)  -   -   59,946  
Acquisitions purchase accounting, including inventory step-up  -   222   -   -   222  
Release of indemnification asset  (659)  603   (35)  (23)  (114) 
Adjusted EBITDA $398,331   363,490   301,710   184,370   1,247,901  
           
Net Debt to Adjusted EBITDA         1.6  
(1) Includes $1,589 of non-gaap depreciation in Q1 2020 with $8,395 in Q2 2020.          
           
           
           
Reconciliation of Net Sales to Net Sales on a Constant Exchange Rate and on Constant Shipping Days  
(Amounts in thousands)          
  Three Months Ended Six Months Ended  
  June 27, 2020 June 29, 2019 June 27, 2020 June 29, 2019  
Net sales $2,049,800   2,584,485   4,335,563   5,026,975    
Adjustment to net sales on constant shipping days  (508)  -   37,488   -    
Adjustment to net sales on a constant exchange rate  40,499   -   74,550   -    
Net sales on a constant exchange rate and constant shipping days $2,089,791   2,584,485   4,447,601   5,026,975    
           
           
           
Reconciliation of Segment Net Sales to Segment Net Sales on a Constant Exchange Rate and on Constant Shipping Days      
(Amounts in thousands)          
  Three Months Ended      
Global Ceramic June 27, 2020 June 29, 2019      
Net sales $753,335   958,031        
Adjustment to net sales on constant shipping days  (508)  -        
Adjustment to segment net sales on a constant exchange rate  23,265   -        
Segment net sales on a constant exchange rate and constant shipping days $776,092   958,031        
           
           
           
Reconciliation of Segment Net Sales to Segment Net Sales on a Constant Exchange Rate      
(Amounts in thousands)          
  Three Months Ended      
Flooring ROW June 27, 2020 June 29, 2019      
Net sales $496,377   643,015        
Adjustment to net sales on constant shipping days  -   -        
Adjustment to segment net sales on a constant exchange rate  17,234   -        
Segment net sales on a constant exchange rate $513,611   643,015        
           
           
           
Reconciliation of Gross Profit to Adjusted Gross Profit      
(Amounts in thousands)          
  Three Months Ended      
  June 27, 2020 June 29, 2019      
Gross Profit $369,967   736,618        
Adjustments to gross profit:          
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  69,478   5,867        
Acquisitions purchase accounting, including inventory step-up  -   1,164        
Adjusted gross profit $439,445   743,649        
           
           
           
Reconciliation of Selling, General and Administrative Expenses to Adjusted Selling, General and Administrative Expenses      
(Amounts in thousands)          
  Three Months Ended      
  June 27, 2020 June 29, 2019      
Selling, general and administrative expenses $430,925   469,758        
Adjustments to selling, general and administrative expenses:          
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  (27,282)  (3,068)       
Adjusted selling, general and administrative expenses $403,643   466,690        
           
           
           
Reconciliation of Operating Income (Loss) to Adjusted Operating Income      
(Amounts in thousands)          
  Three Months Ended      
  June 27, 2020 June 29, 2019      
Operating income (loss) $(60,958)  266,860        
Adjustments to operating income (loss):          
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  96,760   8,935        
Acquisitions purchase accounting, including inventory step-up  -   1,164        
Adjusted operating income $35,802   276,959        
           
           
           
Reconciliation of Segment Operating Income (Loss) to Adjusted Segment Operating Income      
(Amounts in thousands)          
  Three Months Ended      
Global Ceramic June 27, 2020 June 29, 2019      
Operating income (loss) $(33,809)  117,036        
Adjustments to segment operating income (loss):          
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  37,672   653        
Adjusted segment operating income $3,863   117,689        
           
           
           
Reconciliation of Segment Operating Income (Loss) to Adjusted Segment Operating Income (Loss)      
(Amounts in thousands)          
  Three Months Ended      
Flooring NA June 27, 2020 June 29, 2019      
Operating income (loss) $(45,484)  62,047        
Adjustments to segment operating income (loss):          
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  28,226   3,352        
Adjusted segment operating income (loss) $(17,258)  65,399        
           
           
           
Reconciliation of Segment Operating Income to Adjusted Segment Operating Income      
(Amounts in thousands)          
  Three Months Ended      
Flooring ROW June 27, 2020 June 29, 2019      
Operating income $29,478   100,093        
Adjustments to segment operating income:          
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  29,614   4,412        
Acquisitions purchase accounting, including inventory step-up  -   1,164        
Adjusted segment operating income $59,092   105,669        
           
           
           
Reconciliation of Segment Operating (Loss) to Adjusted Segment Operating (Loss)      
(Amounts in thousands)          
  Three Months Ended      
Corporate and intersegment eliminations June 27, 2020 June 29, 2019      
Operating (loss) $(11,143)  (12,316)       
Adjustments to segment operating (loss):          
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  1,249   519        
Adjusted segment operating (loss) $(9,894)  (11,797)       
           
           
Reconciliation of Earnings (Loss) Including Noncontrolling Interests Before Income Taxes to Adjusted Earnings Including Noncontrolling Interests Before Income Taxes       
(Amounts in thousands)          
  Three Months Ended      
  June 27, 2020 June 29, 2019      
Earnings (loss) before income taxes $(74,951)  259,387        
Noncontrolling interests  331   (213)       
Adjustments to earnings including noncontrolling interests before income taxes:          
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  100,359   8,840        
Acquisitions purchase accounting, including inventory step-up  -   1,164        
Release of indemnification asset  (23)  -        
Adjusted earnings including noncontrolling interests before income taxes $25,716   269,178        
           
           
           
           
Reconciliation of Income Tax Expense (Benefit) to Adjusted Income Tax Expense (Benefit)      
(Amounts in thousands)          
  Three Months Ended      
  June 27, 2020 June 29, 2019      
Income tax expense (benefit) $(26,363)  56,733        
Income taxes - reversal of uncertain tax position  (23)  -        
Income tax effect of adjusting items  25,746   2,701        
Adjusted income tax expense (benefit) $(640)  59,434        
           
Adjusted income tax rate  (2.5)%  22.1%       
           
 
 
 
De onderneming vult de vereenvoudigde geconsolideerde jaarrekening, die wordt opgesteld en gepresenteerd in overeenstemming met de Amerikaanse grondslagen voor financiële verslaggeving (US GAAP), aan met bepaalde niet-GAAP financiële maatstaven. Zoals vereist op grond van de regels van de Securities and Exchange Commission, brengen de bovenstaande tabellen de niet-GAAP financiële maatstaven van de onderneming in overeenstemming met de meest direct vergelijkbare US GAAP-maatstaf. Elke hierboven genoemde niet-GAAP-maatstaf moet in aanvulling op de vergelijkbare US GAAP-maatstaf worden meegenomen in de overwegingen, en mag niet vergelijkbaar zijn met een vergelijkbare maatstaf die door andere ondernemingen wordt gerapporteerd. De onderneming is van mening dat deze niet-GAAP-maatstaven, mits in overeenstemming gebracht met de bijbehorende US GAAP-maatstaf, de volgende toegevoegde waarde voor haar beleggers heeft: Niet-GAAP-omzetcijfers die helpen om groeitrends vast te stellen en inkomsten te vergelijken met vorige en toekomstige perioden en niet-GAAP-winstgevendheidscijfers die helpen de winsttrends op de lange termijn van de onderneming te doorgronden en de winst te vergelijken met voorgaande en toekomstige perioden.
 
De onderneming neemt bepaalde posten niet op in haar niet-GAAP-omzetcijfers, omdat deze per periode aanzienlijk kunnen variëren en de onderliggende bedrijfstrends kunnen verhullen. Posten die niet zijn opgenomen in de niet-GAAP-omzetcijfers van de onderneming zijn onder andere: deviezentransacties en valutaomrekeningen, en de impact van overnames.
 
De onderneming neemt bepaalde posten niet op in haar niet-GAAP-winstgevendheidscijfers omdat deze mogelijk niet indicatief zijn of niets te maken hebben met de kernprestaties van de onderneming. Posten die niet zijn opgenomen in de niet-GAAP-winstgevendheidscijfers van de onderneming zijn onder meer: kosten van herstructureringen, overnames, integraties en overige kosten, de administratieve verwerking van overnames, inclusief voorraadbijtellingen, vrijgave van vrijwaringsactiva en het ongedaan maken van onzekere belastingposities.