Invesco: Markten zijn al begonnen met eindejaarsfeesten

De risicobereidheid van beleggers wereldwijd stijgt, ziet hoofdstrateeg Kristina Hooper van vermogensbeheerder Invesco. “De markten beginnen rekening te houden met renteverlagingen in het de eerste helft en met economisch herstel in de tweede helft van 2024.”

Kristina hooper
Kristina Hooper
De rendementen op 10-jaars Amerikaanse Treasuries, de 10-jaars Britse gilt en 10-jaars Europese obligaties waaronder de Italiaanse, daalden de afgelopen dagen, terwijl aandelen stegen. Volgens Hooper komt dit omdat de markten nu al anticiperen op een wereldwijd economisch herstel, waaraan ook grote economieën als China en Japan waarschijnlijk zullen bijdragen vanwege ondersteunend fiscaal en monetair beleid. “Hoewel de eindejaarsfeesten op de markten zijn begonnen, verwacht ik eerst nog een dip in de feestvreugde. Er heerst immers nog grote onzekerheid over het wanneer van de renteverlagingen. Ik verwacht volatiliteit op de korte termijn, maar die volatiliteit is wel een uitgelezen instapmoment voor bepaalde aandelen en voor obligaties met een lange looptijd.”

Toch signaleert Hooper een significante verandering in het marktsentiment en de wereldwijde risicobereidheid van beleggers. Het lijkt erop dat de markten echt geloven dat renteverlagingen eraan komen, maar waakzaamheid blijft geboden, zegt Hooper. “Want vertragingen en onverwachte wendingen in het monetaire beleid, zijn nog niet volledig van de baan.”