Negatieve geopolitieke ontwikkelingen grootste risico voor institutionele beleggers in 2024

Met 2024 in zicht hebben institutionele beleggers genoeg om zich zorgen over te maken; van de hoge rentes van de centrale banken tot de vertragende consumentenbestedingen en de vraag of de rendementen aan de verwachtingen zullen voldoen. Volgens nieuwe onderzoeksresultaten die vandaag door vermogensbeheerder Natixis Investment Managers (Natixis IM) zijn gepubliceerd, zien institutionele beleggers negatieve geopolitieke ontwikkelingen als de grootste economische bedreiging.

Natixis IM ondervroeg 500 institutionele beleggers die samen wereldwijd 2.320 miljard dollar aan vermogen beheren voor pensioenenfondsen, verzekeraars, stichtingen en staatsfondsen.

Naast zorgen over de economische dreiging die uitgaat van geopolitieke ontwikkelingen (49%), bleek uit het onderzoek dat institutionele beleggers zich ook zorgen maken over vertragende consumentenbestedingen (48%), waarbij 51% denkt dat een recessie in 2024 onvermijdelijk is. Desondanks denken maar heel weinig beleggers (8%) dat hun portefeuilles recessiebestendig zijn. Het is echter niet allemaal kommer en kwel: het aantal beleggers dat volgend jaar geen recessie verwacht is meer dan verdubbeld van 15% in 2022 naar 37% in 2023. Van de Nederlandse beleggers denkt ruim 57% dat de Nederlandse economie een zachte landing zal maken, 14% verwacht echter een harde landing.