Trade Republic krijgt een volledige bankvergunning van de ECB

- Trade Republic wordt een full-service bank, waardoor het nu ook een vergunning heeft voor activiteiten als deposito’s en kredietverlening.
- De aanvullende vergunningen maken nieuwe producten mogelijk rond de centrale missie van Trade Republic: iedereen in staat stellen om eenvoudig en tegen lage kosten vermogen op te bouwen.
- Met deze volledige bankvergunning onderstreept Trade Republic zijn positie als Europa’s grootste beleggingsplatform voor periodiek beleggen.
- Een ervaren auditcommissie zal Trade Republic’s corporate governance versterken.

Amsterdam, 6 december 2023. Trade Republic heeft vlak voor zijn vijfde verjaardag een volledige bankvergunning verkregen van de Europese Centrale Bank (ECB). Met deze vergunning kan Europa's grootste beleggingsplatform voor periodiek beleggen het productaanbod op het gebied van beleggen en sparen in de toekomst aanzienlijk uitbreiden. Bovendien wordt de corporate governance-structuur versterkt met een ervaren auditcommissie.

“Het verkrijgen van een volledige bankvergunning opent een nieuw hoofdstuk in het bestaan van Trade Republic”, aldus Christian Hecker, mede-oprichter van Trade Republic. “De meerderheid van onze klanten is nog in de beginfase van het opbouwen van vermogen. Met de volledige bankvergunning kunnen wij hen ook de komende decennia ondersteunen op hun financiële reis. In samenwerking met onze klanten willen wij verder blijven groeien en ons positioneren als een van de leidende financiële instellingen in Europa.”

Bijna vijf jaar na het betreden van de markt kan Trade Republic nu alle essentiële bankdiensten leveren met een volledige bankvergunning, inclusief deposito- en kredietactiviteiten, en voldoet het aan de strenge eisen van de ECB en de Duitse Bafin die aan een volledige bankvergunning zijn verbonden.

Door het doorgeven van een rentetarief van 4 procent, het toegankelijk maken van de obligatiehandel voor particuliere beleggers en de vernieuwde app heeft Trade Republic zijn aanbod aanzienlijk ontwikkeld in 2023. "De nieuwe producten hebben ons in staat gesteld ons marktaandeel in Duitsland en internationaal in 2023 significant te vergroten. Door een volledige bankvergunning te verkrijgen, zetten we deze reis consequent voort. "De focus blijft onveranderd op eenvoudige, veilige en betaalbare vermogensopbouw voor iedereen", voegt Christian Hecker toe.

Als onderdeel van het verkrijgen van de volledige bankvergunning versterkt Trade Republic zijn corporate governance door een ervaren auditcommissie op te richten. In afwachting van goedkeuring door BaFin, bestaat deze commissie uit Ute Gerbaulet, CFO van Dr. August Oetker KG en voormalig general partner van Bankhaus Lampe, Christiana Riley, Regionaal Hoofd Noord- Amerika bij Santander en voormalig bestuurslid van Deutsche Bank en Andreas Willius, voormalig Managing Director van Trade Republic en Börse Stuttgart.

We zijn blij en vereerd met het vertrouwen dat de ECB met het verlenen van deze bankvergunning laat zien in het model en de systemen van Trade Republic.” zegt Erik Mauritz, Senior Advisor Netherlands bij Trade Republic. “Nederlandse huishoudens hebben nu € 162 miljard belegd in aandelen en obligaties en € 450 miljard aan spaargeld uitstaan tegen een lage rente. Bij Trade Republic denken we dat Nederlanders hun geld het beste aan het werk kunnen zetten door op lange termijn te beleggen in combinatie met een hogere spaarrente. Met deze bankvergunning kunnen we nog meer diensten gaan aanbieden om beleggen toegankelijker te maken tegen lage kosten.

Trade Republic is een van de meest innovatieve spelers in de financiële sector en was niet alleen de eerste aanbieder in Duitsland van transacties tegen een vast, laag tarief, maar heeft ook periodiek beleggen met ETF’s op de kaart gezet. Trade Republic biedt beleggers ook de mogelijkheid om te handelen in fractionele aandelen en heeft dit jaar obligaties voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. In januari nam Trade Republic het voortouw door als eerste financiële instelling in Duitsland de nieuwe ECB rente, die inmiddels 4 procent bedraagt, door te geven aan alle nieuwe en bestaande klanten.