Beleggersvertrouwen duikelt omlaag

Hans oudshoorn
Hans Oudshoorn

ASML blijft populairste hoofdfonds, NN Group in de lift

AMSTERDAM, 19 januari 2024 – Het begin van het jaar is voor beleggers reden om niet al te optimistisch te zijn; het vertrouwen van beleggers is de afgelopen maand flink afgenomen. Na forse stijgingen in oktober en november in het vorige kalenderjaar is er nu sprake van een kelderend vertrouwen in de markten, blijkt uit de maandelijkse beleggerspeiling van Saxo, de Saxo Market Sentiment, onder enkele honderden zelf beleggende klanten van Saxo.

Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten daalde gedurende de maand december van 3,9 naar 2,8 in januari op een schaal van -15 tot 15. In november lag dit nog op 1,6. Het sentiment rond de AEX is eveneens verslechterd. Beleggers verwachten gemiddeld een groei van 1,3% in de komende maand. Dat was de voorgaande maand nog 2,2%. De vooruitzichten voor de S&P 500 zijn eveneens negatiever geworden: van 2,2% naar 1,3%.

Aandelen beleggen

”Na twee sterke maanden zet het beleggersvertrouwen nu een stap terug”, zegt beleggerstrainer Hans Oudshoorn van Saxo Bank. ”De onzekerheid rond de renteontwikkelingen en de aanhoudende spanningen in verschillende delen van de wereld spelen hierbij een rol. Beleggers kijken met argusogen naar deze ontwikkelingen en de onzekerheid die ermee gepaard gaat en vrezen voor escalatie van sommige conflicten.”

ASML stevig op de eerste plek, NN stoomt op

Bij de populairste Nederlandse hoofdfondsen verstevigde ASML zijn eerste positie (van 19,6% naar 20,5%). Op de tweede positie staat verrassend NN Group (van 9,8% naar 14,2%). Mogelijk houdt dit verband met de woekerpolis-schikking van NN Group met een aantal belangenorganisaties. Royal Dutch Shell zakte van de tweede naar de derde plaats (12,3%).

Op het verkooplijstje van de hoofdfondsen neemt Philips (van 21,1% naar 16,0%) opnieuw de eerste plaats in. ASML , BE Semiconductor en Prosus (8,6%) staan gezamenlijk op de tweede plek. Royal Dutch Shell (8,0%) bekleedt de derde positie.

Voorkeur voor aandelen neemt licht af

De voorkeur voor aandelen is de afgelopen weken licht afgenomen (van naar 91,2% naar 88,7%). Op de tweede plaats met een ruime afstand staan ETF's (36,6%), gevolgd door beleggingsfondsen (24,1%), opties (23,0%) en obligaties (12,8%).

IT-sector nog populairder

Informatietechnologie blijft veruit de meest populaire sector onder beleggers, met 50,4% van de respondenten die deze sector verkiezen. Dat was in de voorgaande maand nog 45,8% De sector wordt gevolgd door de energiesector (35,7%). Daarna volgen de financiële sector (34,0%), grondstoffen (26,5%) en de gezondheidszorg (21,0%). In vergelijking met de voorgaande maand is de energiesector de financiële sector voorbijgegaan.

Beleggersgedrag in 2024

Aan de respondenten is ook gevraagd of zij hun beleggersgedrag in 2024 gaan veranderen, op basis van hun beleggersresultaten in 2023. 68,8% stelt dat zij waarschijnlijk hetzelfde aantal transacties zullen doen als vorig jaar. 12,6% denkt meer transacties te zullen te doen, terwijl 18,6% dit jaar naar verwachting juist minder actief zal zijn.