De ergste pijn op de alternatives-markt lijkt geleden

Hoewel vermogensbeheerder DWS dacht dat de vastgoedmarkten in de VS en in Europa in de tweede helft van vorig jaar zouden stabiliseren, zuchten beleggers nog steeds onder het juk van obligatierendementen. Ondanks al deze tegenslagen denkt Paul Kelly, hoofd alternatives van vermogensbheerder DWS, dat herstel niet lang op zich laat wachten. Lagere vastgoedwaarden, een opleving van obligatie- en aandelenkoersen en prima bezettingsgraden wijzen er allemaal op dat de markt de weg naar groei inslaat. "We zien nu al tekenen van herstel in de meest gewilde delen van de markt, “, aldus Kelly.

Dat infrastructuur wellicht hetzelfde lot stond te wachten als de vastgoedmarkt, hield de gemoederen vorig jaar flink bezig. “Gelukkig is dat niet gebeurd en kon de infrastructuurmarkt de hogere rente beter incasseren dan andere activaklassen”, stelt Kelly vast.

Gezien de sterke kasstroom en de verwachting dat de rente daalt, voorziet DWS geen grote waardedalingen in niet-beursgenoteerde infrastructuur. Kelly denkt eerder dat er dit jaar meer kapitaal richting infrastructuurprojecten vloeit en transactieactiviteit toeneemt, al zal dat niet zo hard gaan.

Als het gaat om beursgenoteerde reële activa voorziet Kelly nog steeds een duidelijk verschil in resultaten tussen individuele bedrijven, maar ook tussen sectoren. Hij geeft de voorkeur aan vastgoedsectoren zoals datacenters, logistiek en winkelcentra omdat daar groei in zit. “Binnen beursgenoteerde infrastructuur geeft DWS voorrang aan belangen in bedrijven met bestendige groeicijfers, waarvan de hogere rente al is weerspiegeld in de waarde van aandelen."

Het hoofd alternatives meent dat de vooruitzichten voor kredietverstrekking door private partijen gunstig is, juist omdat de rente die wordt gehanteerd meestal variabele is en er nog genoeg gezonde bedrijven en sectoren zijn die behoefte hebben aan financiering.