Capital Group belicht zeven kansen bij smallcaps

In de afgelopen jaren is het verschil in zowel rendement als waardering tussen small-cap en large-cap aandelen toegenomen door het strenger monetair beleid, hogere rentetarieven en de angst voor een wereldwijde economische vertraging. De MSCI ACWI Small-Cap Index handelt rond een 20-jarig dieptepunt op relatieve basis ten opzichte van de largecaps. Nu de Federal Reserve (Fed) lijkt over te schakelen op een meer dovish beleid, wat mogelijk leidt tot een versoepeling van de financiële voorwaarden, zijn de vooruitzichten voor small-caps rooskleuriger.

Voor smallcaps, bedrijven met een marktwaarde van maximaal 6 miljard dollar, zou dat de weg naar financiering moeten vergemakkelijken. Ook de pijplijn van beursintroducties, die tot stilstand was gekomen, zou weer moeten gaan stromen. Toch is een ondersteunende macro-economische achtergrond slechts een deel van het totale verhaal voor small-cap aandelen. Deze bedrijven hebben vaak een structurele groeibaan nodig om te gedijen. En veel van de kansen kunnen heel idiosyncratisch of specifiek zijn voor elk bedrijf.

Waarderingen smallcaps

Small-cap aandelen worden ook vaak geassocieerd met de VS, de grootste categorie in deze beleggingsklasse. Maar Capital Group ziet steeds meer kansen over de hele wereld, in markten zoals Japan, Zweden en Noorwegen, Griekenland en enkele prominente Aziatische markten, met name India. Kleinere bedrijven zijn bovendien een belangrijke bron van rendement geweest op de wereldwijde aandelenmarkten. Ze hebben hun grotere broers bijna 70 procent van de tijd overtroffen in voortschrijdende periodes van drie jaar sinds 2000.

In dit artikel belicht Capital Group enkele kansen die volgens de vermogensbeheerder het veelzijdige en dynamische karakter van de wereldwijde small-capmarkt illustreren.

Smallcaps vs large caps

1. Aanleg van infrastructuur

Verwarmingssystemen, isolatieproducten en vrachtwagenbedrijven zijn geen hippe bedrijven, zeker niet als je ze vergelijkt met de zinderende wereld van kunstmatige intelligentie en de nieuwste technologische innovaties.

Toch heeft de verslechterde infrastructuur in de VS en de bereidheid van de overheid om deze te verbeteren - van elektriciteitsnetten tot pijpleidingen, in combinatie met de wens van bedrijven om hun toeleveringsketens beter te beveiligen - het industriële complex nieuw leven ingeblazen.

Interessant zijn bedrijven die verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen installeren (HVAC). Dit is een groeigebied waar kleinere bedrijven marktaandeel hebben veroverd en moeilijk te kopiëren distributienetwerken hebben uitgerold, wat hen prijszettingsvermogen verschaft.

Infrastructure spending usa

2. Europese industriële consolidaties

Capital Group ziet dat Europese industriële bedrijven, vooral in de Scandinavische landen, die fusies en overnames uitvoeren, echte waardescheppers kunnen zijn. Industriële overnamefirma's die bedrijven onder één noemer brengen, hebben laten zien dat ze winstgevend kunnen schalen. Ze kunnen over langere perioden aantrekkelijke totaalrendementen bieden door een combinatie van dividenden, organische groei en verworven winst uit fusies en overnames.

3. AI-evolutie biedt kansen

Artificiële intelligentie zal in alle sectoren een aanzienlijke impact hebben. Omdat de technologie zich nog in een vroeg stadium bevindt, is Capital Group selectief. Leveranciers aan de halfgeleiderindustrie en IT-dienstverleners.

4. India als vruchtbare bodem

Een bloeiende economie, groeiende huizenmarkt en digitale infrastructuur maken van India een aantrekkelijke jachtgrond om snelgroeiende bedrijven te identificeren. Het scala aan mogelijkheden binnen het Indiase small-caplandschap is toegenomen. De markthervormingen hebben terrein gewonnen, waardoor de kredietexpansie is vergemakkelijkt en de economie is geformaliseerd.

India equity market

5. Griekse banken

Griekenland heeft een opmerkelijke transformatie doorgemaakt. Vandaag verkeert het land niet langer in financiële nood. Griekenland is een van de snelst groeiende economieën van Europa na een reeks hervormingen. Kredietbeoordelaars hebben Griekse staatsobligaties opgewaardeerd naar investment grade (BBB/Baa en hoger).

Van de ongeveer 25 Griekse commerciële banken zijn er nog een handvol vandaag overgebleven. De banken zijn overgekapitaliseerd en er is minder concurrentie voor leningen, wat heeft geresulteerd in een goedkope depositobasis in vergelijking met andere Europese landen. Over het algemeen worden Griekse banken aan relatief aantrekkelijke waarderingen verhandeld en er is potentieel voor dividenden, die het totale aandelenrendement kunnen opkrikken.

6. Biotechnologie

De waarderingen in de biotechnologiesector hebben mogelijk een bodem bereikt. De koersen in deze sector bewegen vaak mee met financieringscycli. Als de rentetarieven dalen, kan dat een katalysator zijn voor een beter sentiment. Het aantrekken van de fusies en overnames in de afgelopen maanden lijkt te wijzen op een dergelijke verschuiving. Hoewel beleggers vooral aandacht hadden voor geneesmiddelen die obesitas behandelen, keek Capital Group naar andere aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer. Een ander potentieel groeigebied zijn leveranciers van gespecialiseerde instrumenten en materialen aan de farmaceutische reuzen.

7. De IPO-markt kan ontdooien

De IPO-markt kan kansen bieden om selectief te beleggen in veelbelovende bedrijven tegen redelijke waarderingen. Met de verwachting dat de grote centrale banken aan het einde van de renteverhogingscyclus zijn, is er hoop dat de IPO-activiteit kan opleven na een paar rustige jaren.