State Street aan beursgenoteerde bedrijven: focus op je cultuur

State Street Global Advisors roept beursgenoteerde bedrijven op zich nadrukkelijker te richten op ondernemingscultuur. Dat schrijft Cyrus Taraporevala, CEO van de vermogensbeheerder met $2800 miljard onder beheer, in een brief aan 1.120 beursgenoteerde ondernemingen. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat cultuur een groeiend deel van de ondernemingswaarde bepaalt, zeker nu de uitdagingen van innovatie, klimaat en exogene shocks groter worden. Naast deze oproep geeft State Street het management van bedrijven een raamwerk om ervoor te zorgen dat de cultuur van de onderneming aansluit bij de strategie.

Cyrus Taraporevala, President & CEO van State Street Global Advisors: “Dit jaar is ons engagementbeleid gericht op de cultuur van een onderneming: een cruciale, niet-tastbare drijver van langetermijnwaardecreatie die bovendien de implementatie van de strategie beïnvloedt. Culture eats strategy for breakfast. Tijdens cruciale trajecten, een fusie of overname of een strategieverandering, kan de verkeerde cultuur strategische doelstellingen vertragen of zelfs verhinderen.

Ondernemingscultuur is een materieel issue voor bestuur en beleggers. We zullen dit jaar op een meer gestructureerde, meer rigoureuze wijze met bedrijven in gesprek gaan over dit onderwerp. Wij denken dat we daarmee de corporate governance en kwaliteit van beursgenoteerde ondernemingen duurzaam kunnen verbeteren. U kunt dit jaar vragen van ons over dit onderwerp verwachten.”