LGIM: bedrijfsobligaties risicovolle belegging in 2019

Vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) verwacht dat bedrijfsobligaties dit jaar verder onder druk komen te staan. Dit stelt Anton Eser, CIO bij LGIM. Na een aantal succesvolle jaren krijgen bedrijven te maken met strengere financieringscondities, zwakkere economische groei en afnemende liquiditeit. Ook de enorme omvang van sommige bedrijfsbalansen kan een zorg worden in deze markt. LGIM verwacht neerwaartse druk op credit ratings.

Eser verwacht dat de koersdalingen vergelijkbaar zullen zijn met die in 2001-2002 (“corporate-led stress”), waarbij de focus zal liggen op kwaliteit van de onderliggende bedrijven. Als de liquiditeit opdroogt zullen de hardste klappen vallen in de hoek van markten die de afgelopen jaren het hardst gegroeid zijn, zoals ‘leveraged loans’ en ‘BBB bonds’.

Mocht het negatieve scenario niet bewaarheid worden, waardoor liquiditeit niet verder afneemt en een significante daling uitblijft, dan kan dit resulteren in kansrijke rally’s, waarop LGIM zal inspelen. Voorzichtigheid is echter geboden. De combinatie van verkrappingsbeleid van centrale banken en structurele wereldwijde problemen zullen ervoor zorgen dat dit oplevingen van tijdelijke aard zijn.

Vanuit de hoek van de overheden en centrale banken verwacht Eser minder steun dan bij de vorige keer dat monetaire verkrapping resulteerde in angst voor afnemende groei. Dit was begin 2016, toen centrale banken wereldwijd de geldpersen aanzetten en daarmee zorgden voor meer liquiditeit. Het probleem vandaag de dag is, dat centrale banken minder mogelijkheden hebben. Japanse banken hebben last van de negatieve rentetarieven en de Bank of Japan bezit al meer dan 40% van de Japanse staatsobligaties, met een balans zo groot als het BBP van Japan. De ECB is vanwege zelfopgelegde limieten gestopt met het opkopen van staatsobligaties en China bouwt non-bank exposure af.

De Fed zou een laatste redmiddel kunnen zijn. Minder renteverhogingen in 2019 zou kunnen helpen. Nog effectiever zou het zijn als de beleidsmakers zouden stoppen met het afbouwen van de balansen. De grootste belemmering hier is de loondruk. Eser verwacht dat met een krappe arbeidsmarkt als in de VS de kans op een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming zeer klein is. Met andere woorden, het moet waarschijnlijk eerst een stuk slechter gaan met de VS, voordat de Fed zich er weer mee gaat bemoeien.