WisdomTree ziet goudprijs stijgen

Goud heeft eind 2018 een herstel laten zien. Het gele metaal heeft het grootste deel van zijn verliezen sinds juni 2018 teruggewonnen. Het terugdraaien van posities in goud futures dreef de goudprijzen in de tweede helft van het jaar naar beneden. Het sentiment ten aanzien van goud is duidelijk verbeterd in de afgelopen weken. Nitesh Shah commodities director bij WisdomTree verwacht dat het herstel zal aanhouden, aangezien veel risico's die door de markt werden genegeerd, beginnen door te dringen in de goudprijs. Volgens het basisscenario van WisdomTree bereikt goud einde 2019 bijna USD 1370/oz.

Goudprijs

Bron: WisdomTree Model Forecasts, Bloomberg Historical Data, data available as of close 31 December 2018.

Marktsentiment slaat om

Shah meent dat monetaire en economische factoren die van invloed zijn op de goudprijs de vraag naar goud niet in grote mate zullen bepalen. De rente zal beperkt stijgen, de dollar zal eerst licht appreciëren en daarna beperkt depreciëren en de stijging van de inflatie zal marginaal zijn. Volgens Shah zal vooral de verandering van het marktsentiment ten aanzien van goud de prijs van het edelmetaal in beweging zetten. Dit proces was al in de laatste week van 2018 begonnen, omdat de meeste markten een overmatige volatiliteit vertoonden. In 2018 waren er vaker periodes van volatiliteit op de markten, maar vooral aandelen uit de ontwikkelde markten zijn toen teruggevallen.

De laatste keer dat de posities in goud net zo laag waren als in 2018, was in 2001 - het jaar waarin de Argentijnse schuldencrisis uitbrak en een overgewaardeerde technologiesector implodeerde. Goud reageerde met vertraging op de stress op de financiële markten. De goudprijzen stegen in 2002 met 25% (tegenover 2% in 2001).

Er zijn nog andere risico's, die de historische rol van goud als safe haven kunnen ondersteunen en de posities in goudfutures kunnen opstuwen: no deal Brexit, voortzetting handelsoorlog en verlenging van de sluiting van de Amerikaanse overheid (of vaker een sluiting van de overheid). Deze combinatie van de monetaire, economische en sentimentgedreven factoren die van invloed zijn op de goudprijs, zal volgens WisdomTree einde 2019 leiden tot een goudprijs van bijna USD 1370/oz.