Invesco: Aanhoudende shutdown verhoogt kans op koersdalingen VS

Wanneer de shutdown van Amerikaanse overheidsinstanties aanhoudt zullen Amerikaanse aandelenkoersen uiteindelijk ook worden getroffen. Dat stelt Kristina Hooper, chief global market strategist bij vermogensbeheerder Invesco.

Amerikaanse aandelenkoersen werden de afgelopen periode vooral gedreven door optimisme over het mogelijk bereiken van een handelsovereenkomst tussen de VS en China. Beleggers lieten zich volgens Hooper daardoor niet beïnvloeden door de mogelijke gevolgen van de nog steeds voortdurende Amerikaanse shutdown. Maar een afwaardering van Amerikaanse obligaties zou hier wel eens verandering in kunnen brengen, aldus Hooper.

Kredietbeoordelaar Fitch kondigde onlangs aan dat zo’n afwaardering nog dit jaar mogelijk is mochten Amerikaanse overheidsinstanties gesloten blijven. Hooper wijst voor de mogelijke gevolgen hiervan op de zomer van 2011, toen aandelenkoersen in de VS kelderden na een afwaardering van de Amerikaanse overheidsschuld door Stand & Poor’s.

Hooper waarschuwt ook dat de Amerikaanse shutdown dit keer wel eens de economische groei van de VS zou kunnen beïnvloeden. Eerdere shutdowns werden vooral gezien als het verplaatsen van economische activiteit aangezien ambtenaren aan het einde van de shutdown alsnog hun salaris kregen. Hoe langer de nu al langste sluiting van overheidsinstanties in de VS echter nog duurt, des te groter is de kans op een vertraging van de economische groei. En dit zal uiteindelijk zijn terug te zien in een val van Amerikaanse aandelenkoersen, aldus Hooper.

Een andere reden waarom beleggers zich voorlopig nog niet zo’n zorgen maken over de shutdown, is omdat het om een gedeeltelijke sluiting gaat en het daardoor onduidelijk is welke overheidsinstanties er worden getroffen en wat de gevolgen op de lange termijn hiervan zijn. Geruchten gaan dat het aantal luchtvaartpassagiers al zou afnemen omdat reizigers bang zijn voor lange rijen bij de veiligheidscontroles. Hooper waarschuwt dat als deze geruchten op echte cijfers gebaseerd zijn de koersen van luchtvaartmaatschappijen hieronder zullen lijden.

Tot slot noemt Hooper de significante daling van het consumentvertrouwen afgelopen week als gevolg van de shutdown. “Onzekerheid over economisch beleid leidt normaal gesproken ook tot een daling van bedrijfsinvesteringen en banencreatie”, aldus de strateeg.