PIMCO: Drie beleggingskansen voor 2019

Recent is een aantal beleggingscategorieën bovenmatig afgestraft. Maar deze bieden mogelijk juist aantrekkelijke rendementen in 2019. Vermogensbeheerder Pimco noemt er drie in haar Asset Allocation Outlook.

  • Amerikaanse master limited partnerships (mlp’s) zijn genoteerde ondernemingen die in de VS olie- en gaspijpleidingen beheren. De komende jaren zal de VS een centrale rol spelen in de wereldwijde energievoorziening, zo verwacht Pimco. Toch worden de mlp’s tegen een ‘significante’ korting verhandeld, al laten de obligaties de stevigere marktfundamenten (zoals lagere schulden) al zien. Pimco prefereert bedrijven die actief zijn in verwerking en transport van gas, gezien de hoge bezetting van de capaciteit en de hoge toetredingsbarrières (vergeleken met het transport van ruwe olie). Uiteraard kan een lagere energieproductie of een prijsval roet in het eten gooien.
  • AT1- dollarobligaties van Britse banken (ook wel coco’s genoemd, schuldpapier dat in aandelen wordt omgezet als een bank niet meer aan bepaalde kapitaalratio’s voldoet) laten rendementen van 7% tot 9% zien; het verschil met de rest van de financiële sector is toegenomen sinds eind 2018. Toch staat het Britse bankwezen er goed voor, aldus Pimco, dat de kans op een chaotische, no deal-Brexit laag inschat.
  • Chinese vastgoedontwikkelaars hebben de markt recent overspoeld met een netto-uitgifte van circa $25 miljard aan high yield-obligaties per jaar. Ter vergelijking; de omvang van de totale Aziatische high yield-markt is ruwweg $200 miljard. In 2019 verwacht Pimco een lager emissieniveau. Bovendien zijn de waarderingen aantrekkelijk, met rendementen van 7% tot bijna 9%. Een scherpe daling in Chinese vastgoedprijzen zou de kredietbehoefte (en daarmee het aanbod van obligaties) echter weer kunnen opstuwen.

    In de Asset Allocation Outlook geeft Pimco ook haar visie op de grote beleggingscategorieën. Gezien de lagere winstgoei en hogere volatiliteit is de vermogensbeheerder onderwogen in aandelen (vooral waar het Europa betreft). Hetzelfde advies geldt voor staatsobligaties en bedrijfsobligaties. De eerstgenoemde zijn in veel landen overgewaardeerd. Bedrijfsobligaties doen het historisch gezien altijd slechter in een laatcyclische omgeving en daar komt de verslechtering van de kredietwaardigheid nog eens bij. Pimco is op de vastrentende markt vooral voorzichtig met hefboomleningen, waar de kredietvoorwaarden recent minder streng zijn geworden.

    Overwogen is Pimco in real assets. Door de recent aangekondigde maatregelen van de Opec zullen de olieprijzen stabiliseren en vervolgens stijgen. Goud en Tips (Amerikaanse obligaties die beleggers compenseren voor inflatie) zijn eveneens aantrekkelijk. Daarnaast is Pimco van mening dat metalen en granen relatief gunstig geprijsd zijn. Ook de eerder genoemde MLP ’s schaart de vermogensbeheerder onder real assets.