MUFG: ‘Valutamarkt schat kans op ‘no deal’ Brexit laag in’

Afgaande op de lage volatiliteit van de euro schatten de valutamarkten de kans op een ‘no deal’ Brexit later deze week laag in. Ook een analyse van de politieke ontwikkelingen duidt op een laag ‘no deal’ risico, zegt valuta-analist Lee Hardman van MUFG. Dit neemt niet weg dat de kans op een negatieve schok nog wel bestaat. Voorafgaande aan het referendum in juni 2016 gedroeg de valutamarkt zich ook rustig, om vervolgens een forse daling van de eurokoers te noteren toen de referendumuitslag eenmaal bekend was.

Andere hoofdpunten van het marktcommentaar van Hardman:

  • Het is onwaarschijnlijk dat de EU27 hun veto uitspreken over een aangevraagd uitstel van de Brexit. Het lijkt daarentegen steeds waarschijnlijker dat het VK een flexible verlenging van Artikel 50 tot een jaar krijgt toegezegd.
  • Een onverwachte ‘no deal’ Brexit eind deze week zou de euro flink onderuithalen. Voor het referendum stond de euro-dollarkoers op een soortgelijk niveau als vandaag, en daalde de dag na het referendum tot 1,0913.
  • Escalatie van het handelsdispuut tussen de VS en de EU zou de eurokoers eveneens een negatieve schok kunnen bezorgen. Eerder deze week kwamen er berichten dat de VS nieuwe tarieven overweegt op importen uit de EU met een handelsvolume van $11 miljard.