M&G’s visie : Er is teveel vrees voor een recessie

De fondsmanagers van M&G kijken vooruit naar de komende maanden en zien beleggingsmogelijkheden in zowel vastrentende waarden als in aandelen.

Richard Woolnough, beheerder van het M&G (Lux) Optimal Income Fund, maakt zich geen zorgen over de recessievrees: "Iedereen is bezorgd over de mogelijkheid van een recessie. Maar als je kijkt naar de Conference Board Leading Economic Index voor de VS, is het onwaarschijnlijk dat er op korte termijn een recessie zal optreden. Als de Amerikaanse economie in orde is, dan zijn de wanbetalingen op het gebied van kredieten doorgaans laag. De Fed (US Federal Reserve) en andere marktspelers suggereren dat de rente moet dalen om een recessie te voorkomen. Voor mij loopt de Fed verder achter op de curve".

Kansen in bedrijfsobligaties

Richard Woolnough vervolgt: "Ik verkies liever krediet dan staatsobligaties. Het rendement op tienjarige staatsobligaties ligt rond de 1%, wat vergelijkbaar is met het kopen van een aandeel op een veelvoud van 100 keer de koers/winstverhouding. Het aanbod van bedrijfsobligaties zal krimpen als gevolg van de uitgebreide M&A-fase die we tot een einde hebben zien komen. Het aanbod van het Amerikaanse ministerie van Financiën zal daarentegen door het dak gaan. De president van de VS wil graag een groot begrotingstekort hebben om zo de infrastructuur te stimuleren. Op korte termijn zal de kloof tussen het kredietaanbod en de Amerikaanse staatsobligaties kleiner worden. Die aanboddynamiek is zeer gunstig voor bedrijfsobligaties ten opzichte van staatsobligaties.

Jim Leaviss, hoofd van Retail Fixed Interest, voegt hieraan toe: "April blijkt typisch een van de sterkste maanden voor krediet, vooral in Europa, omdat het aanbod opdroogt door de dalende inkomsten en vervolgens in de zomer verder afneemt".

Aandelen: dividenden zijn een alternatief in een omgeving met lage rentevoeten

Dividenden vormen het leeuwendeel van de langetermijnrendementen op het eigen vermogen na de effecten van de inflatie. Investeren in bedrijven met stijgende dividenden is een bewezen strategie op termijn, die wordt ondersteund door empirisch bewijs. Stijgende dividenden, die toegankelijk zijn tegen redelijke koersen, zullen uiteraard druk uitoefenen om de koers van het aandeel te laten stijgen,. zodat De combinatie van stijgende dividenden en stijgend kapitaal zal de beleggers op lange termijn zal belonen met aantrekkelijke rendementen.

Stuart Rhodes, fondsbeheerder van het M&G (Lux) Global Dividend Fund: "Bedrijven met de langste staat van dienst op het gebied van dividenden worden gedomineerd door grotere bedrijven zoals Procter & Gamble en Johnson & Johnson & Johnson, die hun dividenden al meer dan 50 jaar jaarlijks verhogen. Het feit dat een bedrijf groot is, betekent niet noodzakelijkerwijs dat de groei trager verloopt. We zien een indrukwekkende dividendgroei van een reeks marktleiders, vooral in de technologiesector. De sterkte van de balans is een belangrijk aandachtspunt om ervoor te zorgen dat het dividend van een onderneming houdbaar is in een tijd waarin stijgende rentetarieven de kosten van schulden zullen doen stijgen".

Optimistisch voor Aziatische aandelen

De Aziatische aandelen hebben zich in 2019 sterk hersteld doordat de beleggers optimistischer zijn geworden over de oplossing van de handelsoorlog tussen de VS en China. De verschuiving van de Fed naar een meer geduldige benadering van rentestijgingen heeft ook bijgedragen aan het sentiment.

"Wij vinden het belangrijk om deze prestatie in de juiste context te plaatsen - de rally volgt op een sterke daling eind vorig jaar, zegt Alastair Bruce, fondsbeheerder van het M&G Asian Fund binnen het Emerging Markets Equities team. "Als gevolg daarvan blijven we optimistisch over de mogelijkheden van Aziatische aandelen. Er is momenteel sprake van een grote spreiding van de waardering binnen en tussen de markten. Gezien de outperformance van groeiaandelen in de afgelopen jaren vinden wij waardeaandelen er aantrekkelijk uitzien.

"Wij hebben een brede selectie van aandelen in portefeuille uit verschillende sectoren. Als waardegerichte beleggers hebben wij investeringen in goedkopere gebieden, die over het algemeen meer cyclisch van aard zijn. Het gaat hierbij om financiële instellingen (c.30% van de portefeuille), industriële instellingen (c.12%) en informatietechnologie (c.23%). Binnen technologie hebben wij een voorkeur voor halfgeleiderbedrijven en hardware- en apparatuurvoorraden boven software- en dienstenbedrijven. We hebben een grote positie in Samsung Electronics en hebben onlangs geïnvesteerd in Silicon Motion, een leverancier van NAND-flashcontrollers voor opslagapparatuur. “

"Daarentegen hebben we te weinig gewicht in de consumptiegoederen, waar we moeite hebben om aantrekkelijk gewaardeerde kansen te vinden. We hebben ook een onderwogen gewicht in de communicatiediensten, de nieuw gecreëerde sector waarin een deel van de populaire internetaandelen, zoals Tencent, zijn opgenomen. Naar onze mening zijn de waarderingen voor veel van deze aandelen te hoog".