Verdere renteverlagingen kunnen de goudprijs ondersteunen

Door M&G's Equities team

De afgelopen jaren zijn de schommelingen van de goudprijs relatief beperkt gebleven. Maar sinds de markt eind 2018 wankelde toen beleggers zich zorgen maakten over een verkeerde zet van de Fed na de opeenvolgende rentestijgingen, is de goudprijs aan het stijgen. Momenteel zit de prijs boven de $1500 per troy ounce, het hoogste niveau sinds 2013.

De drijvende krachten achter de heropleving van de belangstelling voor goud zijn de toenemende handelsspanningen en de vertraging van de wereldwijde groei. Het edelmetaal is dit jaar met ongeveer 20% gestegen. De centrale banken hebben hun fysieke goudvoorraden vergroot en de beleggers hebben massaal geïnvesteerd in goud-ETF's om zich in te dekken tegen de mogelijkheid van een vertraging in de VS en als tegengif tegen de ineenstorting van de obligatierendementen.

Het aantal negatief renderende obligaties is sterk gestegen - meer dan verdubbeld sinds oktober vorig jaar, van 6 biljoen dollar naar 13 biljoen dollar (volgens de Barclays Global Aggregate Negative Yielding Debt Index) en de stijging van de goudprijs heeft dit traject van nabij gevolgd.

In tijden van wereldwijde groei en een robuust beleggersvertrouwen is een activa zonder rendement niet zo aantrekkelijk als obligaties of aandelen met een positief rendement. Maar de obligatiemarkt is momenteel geen betrouwbare indekking tegen een verzwakking van de aandelenmarkt en de dalende rendementen hebben de spelregels opnieuw in evenwicht gebracht.

De centrale banken hebben in de eerste helft van 2019 een recordbedrag van 15,7 miljard dollar aan goud gekocht. De grootste kopers waren onder meer China en Rusland, omdat het er niet naar uitzag dat de wereldwijde handelsspanningen zouden afnemen.

Volgens de World Gold Council waren op de Britse beurs genoteerde fondsen goed voor driekwart van de aankopen van goud-ETF's, als gevolg van de bezorgdheid over een chaotische Brexit en een kelderend pond.

Duitse beleggers kochten ook goud-ETF's, omdat de industriële sector verzwakt en kwetsbaar is voor de handelsoorlog. (Duitsland is een exportgerichte markt met een relatief grote afhankelijkheid van de wereldhandel).

Voor de toekomst zullen alle ogen gericht zijn op de Fed. Verdere renteverlagingen in het kader van de aanhoudende geopolitieke onzekerheid kunnen de goudprijs nog meer ondersteunen.