Fidelity prefereert VS Investmentgrade boven de Europese

 • Het fundamentele beeld voor Europese obligaties blijft robuust, maar het meeste positieve nieuws dat nog van de ECB kan komen, is al ingeprijsd
 • Zorgen over het handelsconflict hebben een significante invloed op Amerikaanse obligaties met een investment grade kredietscore
 • Nieuwe maatregelen van de Chinese overheid kunnen Aziatische investment grade obligaties ondersteunen

  Na zes maanden van instroom hebben hoogwaardige obligaties als beleggingsklasse het meeste geprofiteerd van de zoektocht naar inkomen, die geïnitieerd werd door het beleid van de centrale banken.

  In de Fidelity Fixed Income outlook van deze maand legt Andrea Iannelli uit waarom het Fidelity Fixed Income-team positief blijft over Aziatische obligaties met een investment grade (IG) kredietscore. De Investment Director bij Fidelity International legt ook uit waarom het team zijn positie ten opzichte van hoogwaardige Amerikaanse obligaties heeft aangepast naar onderwogen ten voordele van vergelijkbare Europese obligaties.

  De onderstaande highlights komen uit de ‘Fidelity’s Fixed Income Monthly View’. Deze outlook bundelt de vooruitzichten van het fixed income team voor de middellange termijn.

  Profiteren van Europese IG-obligaties

  “Vooral de Europese obligaties zijn in trek geweest, dankzij de betere fundamenten en de hernieuwde steun van de ECB. Die aanhoudende vraag heeft emittenten ertoe aangezet om de markt te betreden, met in de eerste acht maanden een toename van het aanbod Europese bedrijfsobligaties met 30%. Ondanks de toename in uitgiftes, zijn ze goed geabsorbeerd op de markt. Het fundamentele beeld voor Europese obligaties blijft robuust, maar na de laatste rally en de verstrakking van de spreads, nemen we liever winst uit onze lang uitstaande, overwogen positie. Met spreads die dichtbij het oude niveau van begin 2018 liggen, en waarbij meer dan 20% van de Europese bedrijfsobligaties met een negatieve yield handelt, is het overgrote deel van het ‘goede nieuws’ dat nog kan komen vanuit de ECB, in de vorm van een nieuwe ronde activa-aankopen, al in de prijs van Europese bedrijfsobligaties met een IG-kredietscore verrekend.”

  “Het tweede deel van het jaar kan vanuit macro- en politiek perspectief een onrustig vaarwater opleveren. De Europese export kan nog steeds onderworpen worden aan protectionistische maatregelen vanuit de Amerikaanse regering. Binnen de Europese politiek zijn de Brexit-deadline en de Italiaanse begrotingsonderhandelingen de twee grote risicofactoren voor het sentiment en Europese activa. Gezien deze achtergrond geven we de voorkeur aan een neutralere positie en wachten we op een beter niveau voordat we onze blootstelling aan Europese obligaties weer vergroten.”

  Onzekerheid over handel zaait twijfel over Amerikaanse IG-obligaties

  “Relatief gezien geven we nog steeds de voorkeur aan Europese hoogwaardige obligaties ten nadele van Amerikaanse bedrijfsobligaties, die we nu onderwegen in onze portefeuilles. Het schuldniveau van Amerikaanse bedrijven is de afgelopen kwartalen zelfs wat verbeterd. Bedrijven worden beloond door de markt voor het verminderen van hun schulden en het verbeteren van hun kredietwaardigheid. Hoewel deze dynamiek positief is voor obligatiebeleggers, is het belangrijk om op te merken dat dit al in hoge mate is meegenomen in de obligatiekoersen. De winstgroei lijkt ondertussen tot stilstand te zijn gekomen bij Amerikaanse IG-bedrijven, waarbij onzekerheid over de handel een significante impact heeft. De meest recente aankondiging van de Amerikaanse regering, met nieuwe heffingen voor China, voorspelt weinig goeds voor het sentiment en voor de winstgevendheid van Amerikaanse bedrijven.”

  Extra Chinese maatregelen moeten Aziatische IG-obligaties ondersteunen

  “Aziatische hoogwaardige obligaties kenden in juli een vergelijkbare trend als andere IG-markten, met dusver nauwere spreads en sterk totaalrendement dit jaar. De aangekondigde importheffingen hebben het korte-termijnbeeld enigszins vertroebeld. Zolang de situatie onduidelijk blijft, neemt het risico op vergelding toe. Toch blijven we steun zien voor deze beleggingscategorie door beleggers die op zoek zijn naar inkomsten. We blijven overwogen in Aziatische hoogwaardige obligaties en we verwachten verdere maatregelen van de Chinese overheid om een aantal negatieve gevolgen van de handelsoorlog tegen te gaan.”