DWS: Kans dat VK in EU blijft toegenomen

De kans dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft, is twee keer zo groot als de kans op een ‘No Deal Brexit’, volgens vermogensbeheerder DWS.

DWS stelt dat de kans op een chaotische No-Deal Brexit momenteel ligt op 20%. Boris Johnson gaat meedogenloos om met de gevestigde orde, maar hij benadeelt hierdoor ook zichzelf en kan zo onbedoeld zijn tegenstanders helpen. Dit schrijft DWS in de CIO Flash ‘Bumps in the Road’.

DWS schat de kans dat het VK binnen de Europese Unie blijft in op 40%. Dit percentage is twee keer zo groot als een No Deal Brexit. Johnson en zijn spin-dokter Dominic Cummings zijn namelijk zo gefocust op het halen van het nieuws dat ze andere obstakels lijken te negeren. Dit lijkt geen goed recept voor een enigszins “geslaagde” Brexit, laat staan voor een verkiezingssucces.

Gezien de veranderlijke situatie in Westminster, is ook de hoop op een ‘Soft Brexit’, een douane-unie of lidmaatschap van de Europese Economische Ruimte niet opgegeven en DWS schat de kans op dit scenario op 15%. Het is het type Brexit waar Johnson aanvankelijk campagne voor voerde tijdens het referendum in 2016.

Ten slotte, naarmate de tijd vordert wordt het steeds lastiger om de 25% kans op een ordelijke ‘harde Brexit’ te verdedigen. Johnsons versie van een ‘harde-Brexit’ houdt namelijk vooral in dat het VK grotendeels buiten de EU-jurisdictie komt te vallen.