Newton IM verhoogt blootstelling aan alternatives

Vermogensbeheerder Newton IM, onderdeel van BNY Mellon Investment Management, verhoogt de blootstelling aan alternatives. Dat stelt Newton’s portfoliomanager Paul Flood van de BNY Mellon Global Multi-Asset Income-strategie.

Deze beleggingscategorie is nu goed voor 31% van de gehele portfolio. Flood ziet de verhoogde blootstelling aan alternatives als ‘een verbreding van de kansen’. “Het is een gebied dat naar onze mening betere beloningen biedt dan eenvoudige aandelen- of vastrentende posities.”

Duurzame energie is met een toewijzing van 11,1% een kernthema geworden binnen de strategie, samen met infrastructuur (6,2%) en activafinanciering (3,0%). Royalty’s binnen de muzieksector zijn ook een aandachtsgebied geworden met een toewijzing van 2,4%, samen met energieopslag (ook 2,4%).

Binnen duurzame energie is Greencoat Renewables, een bedrijf dat belegt in windenergiebedrijven in Ierland, favoriet. “Wat Greencoat Renewables interessant maakt, is dat de portefeuille momenteel 100% inkomsten heeft uit vaste overheidssubsidies. Er is dus geen handelaarsrisico tot later dit decennium”, legt Flood uit.

In tegenstelling tot de winst uit aandelen en bedrijfsobligaties, is het bedrijf minder gevoelig voor de economische cyclus. Flood: “Het bedrijf is relatief ongevoelig voor de stroomprijs, omdat mensen de neiging hebben om redelijk constant te zijn in het gebruik van verlichting en verwarming, ongeacht de bredere economische omgeving.

Binnen het royaltiessegment belegt Newton IM in het muziekfonds Hipgnosis Songs. Dit fonds vormt de belangrijkste manier voor blootstelling aan het royaltysegment. Per 31 januari 2020 was het de vierde grootste participatie in de portefeuille met een weging van 2,4%. “We hebben hoge verwachtingen van de muziekroyaltiessector", legt Flood uit. “We zien dit als een puur spel bij het streamen van muziek, gezien de stabiele inkomsten die het lijkt te bieden, ongeacht de economische cyclus. We verwachten ook verdere groei in de muziekstreaming-industrie.”

Flood behoudt enige blootstelling aan bepaalde staatsobligaties, waarvan het grootste deel aan Amerikaanse staatsobligaties, hoewel er ook een blootstelling (5,0%) is aan obligaties van opkomende markten.

Volgens Flood is de onderweging in vastrentende waarden te wijten aan het beperkte vermogen van obligaties om een goede diversificatie te bieden. "Ook in 2020 hebben we te maken met negatieve obligatierendementen waardoor veel beleggers de waarde van hun blootstelling aan staatsobligaties de komende jaren in twijfel trekken," besluit Flood.