BNY Mellon IM: vijf redenen om te beleggen in bedrijfsschuld uit opkomende landen

Sabrina Jacobs, Fixed-Income-specialist bij Insight Investment, onderdeel van BNY Mellon Investment Management, geeft vijf redenen waarom beleggers in bedrijfsschuld uit opkomende markten moeten stappen.

Groei

Schuld uit opkomende markten besloeg in het jaar 2000 slechts 2% van de internationale obligatiemarkt. Inmiddels nadert dit de 25%. De markt voor bedrijfsschuld uit opkomende landen is sinds de crisis verviervoudigd van $560 miljard in 2008 naar $2.300 miljard nu – groter dan de Amerikaanse high yield-markt en staatsobligaties van opkomende markten in harde valuta.

Naast de Chinese economie, die afgelopen 20 jaar met dubbele cijfers is gegroeid, behoren ook India en Brazilië tot de top 10 economieën wereldwijd. Daarnaast staan er nog zes andere opkomende landen in de top 20. De groei van opkomende economieën werd vooral gedreven door de export, maar door de daar steeds rijker wordende middenklasse is nu de groeiende binnenlandse consumptie de grootste drijfveer.

De groei van de markt van bedrijfsschuld uit opkomende landen gaat hand in hand met de toename in liquiditeit van de obligaties. Daarnaast is het aandeel van opkomende markten in de wereldhandel gestegen van 30% in 2002 naar 45% in 2019.

Diversiteit

Beleggers hebben een ruime keuze aan sectoren, zoals banken, energie, telecom en nutsbedrijven.

Kwaliteit

De kwaliteit is sterk toegenomen. In de afgelopen jaren hebben bedrijven uit opkomende landen de hogere rendementen gebruikt om schulden (deels) af te lossen, waarbij schulden zijn teruggebracht naar een flink lager niveau dan die van bedrijven uit ontwikkelde landen.

Volatiliteit

Op het gebied van volatiliteit zijn ze aantrekkelijker dan beleggingscategorieën zoals aandelen uit opkomende landen, staatsobligaties uit opkomende landen, Amerikaanse aandelen en zelfs Amerikaanse staatsobligaties. Een reden hiervoor is de toename van lokale beleggers die in hun thuismarkt beleggen.

Gevoeligheid voor renteschommelingen

De gemiddeld hogere coupon en kortere looptijd van schulden uit opkomende markten maakt dat hun rentegevoeligheid relatief laag is. Volgens BNY Mellon IM is dit aspect aantrekkelijk, daar de beleggingscategorie vaak gezien wordt als een ‘diversifier’ van andere obligatiebeleggingen.