De fixed income formule: lange looptijd, valuta en een beetje bedrijfsobligaties

De Fed verraste de markten afgelopen dinsdag met een verlaging van 50 bps - de eerste actie van deze omvang sinds de donkerste dagen van de wereldwijde financiële crisis. Andere centrale banken in de wereld zullen deze maand ook de tarieven verlagen. M&G's Jim Leaviss en Wolfgang Bauer evalueren de impact voor vastrentende beleggers.

Jimleaviss
Jim Leaviss
Ondanks de renteverlaging door de Fed verslechterde het economische sentiment verder en stegen de koersen van de obligaties, met een nieuw laag rendement voor de 10-jaars Amerikaanse Treasuries, en daalden de Amerikaanse aandelen. Deze 'risk off'-reactie weerspiegelt misschien de vrees dat de Fed meer weet over de verspreiding van het coronavirus in de Verenigde Staten dan officieel wordt erkend. "Hopelijk zal blijken dat deze plotse verlaging van de rente een overreactie van de beleidsmakers is", zegt Jim Leaviss, CIO van het Public Fixed Income Team van M&G. "Maar zelfs als de impact van het virus minder groot blijkt te zijn dan gevreesd, is er toch al schade toegebracht aan de wereldeconomie, die in veel regio's al aan het vertragen was, o.a. door de handelsgeschillen".

Het toerisme en de zakenreizen zijn zwaar getroffen en onzekerheid is nooit goed voor de consumptie of de zakelijke appetijt. Aan de aanbodzijde van de economie zijn fabrieken in China gesloten en is het goederenverkeer over de hele wereld verstoord. Het lijdt weinig twijfel dat de groei van het bbp voor bijna alle landen aanzienlijk lager zal zijn dan het had moeten zijn, en dat sommige landen als gevolg daarvan met een recessie en minder werkgelegenheid te maken zullen krijgen. Jim Leaviss : "Andere centrale banken in de wereld, waaronder de Bank of England, zullen deze maand ook de tarieven verlagen, en aangezien de rente in sommige regio's op nul of lager ligt, zullen meer buitengewone monetaire beleidsacties worden overwogen (meer QE?). In tegenstelling tot de financiële crisis kan goedkoop geld dit probleem niet oplossen. Naarmate de impact van het virus af- of toeneemt, zal de daarmee gepaard gaande onzekerheid de vraag naar veilige haven activa doen stijgen.”

Lage herfinancieringskosten voor bedrijven

"Een lagere rente helpt de herfinancieringskosten voor bedrijven laag te houden en daarmee ook de wanbetalingspercentages," aldus Wolfgang Bauer , Fixed Income fondsbeheerder bij M&G. "Alle ogen zijn nu gericht op de ECB en haar reactie op de situatie. Met de depositorente op een recordlaagte van -0,5% is de ruimte voor een verlaging van de noodrente al beduidend kleiner dan bij de Fed. Maar de ECB zou haar kwantitatieve versoepelingsprogramma kunnen opvoeren. Op dit moment bedraagt de netto-aankoop van activa 20 miljard euro per maand. Maar dit bedrag zou gemakkelijk kunnen worden verhoogd tot 80 miljard euro, zoals het geval was van april 2016 tot maart 2017, inclusief een aanzienlijk deel bedrijfsobligaties. De veelgeplaagde beleggers in bedrijfsobligaties zouden hierdoor zeker een zucht van verlichting slaken. Maar opgelet : als de markt van de bedrijfsobligaties kalmeert als gevolg van de interventie van de ECB, zou een vloedgolf van nieuwe bedrijfsobligaties, die tijdens de recente uitverkoop in de ijskast werden gezet, de primaire markt kunnen treffen en het volume van het nieuwe obligatieaanbod zou een bodem kunnen leggen onder een mogelijke verkleining van de kredietspreads.”

Huidige positionering

Wolfgangbauer
Wolfgang Bauer
In zijn fondsen wil Jim Leaviss een lange looptijd van de vastrentende producten aanhouden: "Ik heb momenteel mijn grootste looptijd sinds de grote financiële crisis, omdat ik in januari agressief staatsobligaties heb toegevoegd, dankzij de waarderingen (obligaties die in het laatste kwartaal van 2019 werden verkocht), een enorme bearish consensus over de activaklasse, en mijn verwachting dat de economische groei was beginnen te stagneren. Ter herinnering : het rendement van staatsobligaties is al een veertigtal jaar aan het dalen, als gevolg van de vergrijzing (meer vraag naar inkomen en minder risicovolle activa), de technologie (de impact van internetwinkelen op het laag houden van de inflatie bijvoorbeeld) en de mondialisering (goedkope goederen uit Azië). Deze tendensen blijven over het algemeen goed standhouden. Aangezien ik een wereldwijde portefeuille heb, kan ik valuta ook gebruiken als een andere beleggingshefboom.

Op dit moment heeft de Japanse yen sterke defensieve kwaliteiten : de munt is negatief gecorreleerd met risicovolle activa zoals aandelen en presteert meestal goed in tijden van geopolitieke instabiliteit. Tot slot zijn bedrijfsobligaties niet immuun voor de turbulentie op de aandelenmarkten en de vrees om de economie. Ik heb al maanden weinig blootstelling aan bedrijfsobligaties, omdat ik geloof dat de activaklasse duur is, hoewel ze fundamenteel sterk is omdat wanbetalingen op dit moment uiterst zeldzaam zijn. Bij de uitverkoop van de afgelopen week heb ik enkele bedrijfsobligaties gekocht, maar ik ben nog steeds extreem onderwogen.”

Is er ook goed nieuws? Jim Leaviss : "Ja. De Chinese economische cijfers worden soms met argwaan bekeken, maar we hebben wel enige toegang tot een aantal real-time metingen van activiteit daar, zoals gegevens over de vervuiling en de verkeersopstoppingen. Deze suggereren dat de gerapporteerde afvlakking van virusgevallen daar reëel zou kunnen zijn, en dat de economische vertraging korter zou kunnen duren als de rest van de wereld snel verdachte virusgevallen kan isoleren. Hopelijk gebeurt dat ook zo."