Overzicht corona-investmentnieuws: Meer duidelijkheid over lockdowns gewenst

Hier treft u een rondje met korte updates, samengesteld door Bellier, over de recente Corona-problematiek

Het beleid van plaatselijke lockdowns in de Verenigde Staten ondermijnt nog steeds het vertrouwen, dit zegt hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group donderdag tijdens de online media roundtable georganiseerd door AXA Investment Managers. De Amerikaanse en Europese steunmaatregelen zogen voor een economische ‘backstop’. Maar voor de economie om aan te trekken, is beheersing van het virus nodig. Zijn collega CIO Chris Iggo wijst erop dat waarderingen van bedrijfsobligaties historisch aantrekkelijk ogen, maar dat aandelen nog steeds duurder zijn dan tijdens de vorige recessie.

Vermogensbeheerder Amundi ziet met de uitbraak van het coronavirus ook het begin van een regimeverschuiving. ‘Een volgende recessie, en dat is wat ons de komende maanden te wachten staat, zal het monetaire en begrotingsbeleid naar een hoger niveau tillen. We zullen de dag na het einde van de pandemie wakker worden met budgettaire en monetaire standpunten die we eerder ondenkbaar hadden geacht: de onafhankelijkheid van centrale banken ten dienste van begrotingsbehoeften, helikoptergeld en onhoudbare schuldniveaus’. Amundi verwacht bovendien dat er in de Verenigde Staten een herverdeling gaat plaatsvinden binnen enkele kritieke sociale functies die de afgelopen jaren buiten beschouwing zijn gelaten. Het gaat hierbij om de gezondheidszorg, de nationalisatie van sommige bedrijven of sectoren (luchtvaartmaatschappijen) en een verschuiving naar loonsverhogingen.

Vermogensbeheerder Loomis Sayles, onderdeel van Natixis Investment Managers, verwacht een sterk, wereldwijd herstel van de financiële markten in 2021. Voor het zover is, zal het wereldwijde bbp dit jaar de hardste klappen krijgt in het tweede kwartaal, gevolgd door een normalisatie tegen het einde van het derde kwartaal. Aangezien opkomende landen netto meer olie importeren dan exporteren, zou de duikvlucht die de olieprijs heeft gemaakt, uiteindelijk een steun in de rug kunnen zijn voor het bbp van deze landen. Azië is dan volgens Loomis Sayles het best gepositioneerd om te profiteren van de lage olieprijs. Dat stelt Elisabeth Colleran, portfolio manager in het EMD Team.

Nadat de waarderingen in razend tempo zijn gewijzigd, is de Britse pensioenbelegger Legal & General Investment Management (LGIM) weer positief over wereldwijde bedrijfsobligaties. “Markten zagen een substantiële neergang, maar de bodem is bijna bereikt”, legt Co-Head Global Fixed Income Colin Reedie van LGIM uit. Interventie door de Amerikaanse Fed zorgt dat LGIM een meer constructieve visie heeft. “Die heeft het vertrouwen vergroot dat systemische problemen waarschijnlijk opgelost zijn.” De reactie van de Fed was zowel breed als diep, maar lost vooralsnog niet alle problemen op, aldus de LGIM-specialist.