BNY MELLON IM: Obligaties betere troef dan aandelen in jacht naar veiligheid

Beleggers verkiezen in de door covid-19 aangejaagde jacht naar veiligheid terecht investment-grade obligaties boven aandelen, stellen managers van Newton IM, onderdeel van BNY Mellon Investment Management, in hun laatste blog Save and Prosper?.

Geconfronteerd met ongekende economische uitdagingen (en strengere regels door overheden en centrale banken), beginnen veel bedrijven met het terugkopen van aandelen, om zo de cashbuffers te vergroten en de schulden te verminderen. Hun voornaamste doel is het in leven houden van het bedrijf - vooral gezien een tweede golf van de pandemie later in het jaar kan toeslaan.

"Voor beleggers zou het schrappen van dividenduitkeringen een reden kunnen zijn om de aandacht te verleggen naar obligaties, waarbij de opbrengsten stabieler zijn", zeggen de experts van Newton IM. "De economische onzekerheid heeft de kans op downgrades en wanbetalingen van bedrijven vergroot, maar tegelijkertijd zien we dat het rendement op bedrijfsobligaties over de breedte aanzienlijk verhoogd is, waardoor de inkomstenstroom in de toekomst een stuk beter is."

Het meest recente steunpakket van de Amerikaanse Federal Reserve, in combinatie met het beperktere eurozone-pakket, zou op korte termijn een obligatierally kunnen veroorzaken. Echter, mochten spreads onder de 200 basispunten komen, dan kan dit effect ook weer afzwakken, besluiten de experts.