Overzicht corona-investmentnieuws: Duivels dilemma tussen gezondheid en economie

Het is een wereldomvattend dilemma van mythologische proporties: het uitzetten van een beleidskoers, aan de ene kant laverend langs de tol in de volksgezondheid die covid-19 eist en aan de andere kant de oplopende economische schade van de lockdowns.

Terwijl Westerse economieën zoeken naar mogelijkheden de beperkingen van de bewegingsvrijheid op te heffen, blikt Gilles Moëc, hoofdeconoom van AXA Group vooruit naar economische groeimogelijkheden in zijn nieuwste Macrocast Looking for more fire-power already. Hoewel aanhoudende onzekerheid over de uitkomst van de pandemie de investeringen in de tweede helft van het jaar kan drukken en massawerkloosheid kan veroorzaken, zal een deel van de “gedwongen besparingen” die tijdens de lockdown zijn opgebouwd, worden besteed, wat het bbp een boost zal geven.

Regeringen kunnen de groeiontwikkeling beïnvloeden met aanhoudende begrotingssteun. Maar de lidstaten van de eurozone hebben niet dezelfde mogelijkheden om op te treden. “Het risico bestaat erin dat wat oorspronkelijk een symmetrische schok was die de hele eurozone beïnvloedde, verandert in een bron van blijvende divergentie tussen de lidstaten”, waarschuwt Moëc. Gezien het feit dat een groot, onderling afgestemd herstelfonds ongrijpbaar lijkt, komt de ECB onder druk te staan om haar aankoopprogramma uit te breiden, aldus Moëc.

Ook de spanningen tussen de Amerikaanse federale autoriteiten en het bestuur van de staten lopen op. Gezondheidsbeleid, monetair beleid en begrotingsbeleid moeten allemaal toereikend en effectief zijn wil de Amerikaanse economie snel herstellen, merkt Invesco Chief Global Market Strategist Kristina Hooper op in het laatste Weekly Market Compass. Ondanks het uitgebreide steunpakket van de Federal Reserve, staat begrotingsstimulering nog steeds in de steigers.”

Vorige week werd een federaal wetsvoorstel aangenomen met $484 miljard extra financiering, maar het ontbreekt aan het belangrijkste onderdeel van het pakket: financiering voor staten en regio’s, zegt Andy Blocker, Invesco’s hoofd Amerikaanse beleidsanalyse. “Dit was een prioriteit van de Democraten in het congres, aangezien steden en staten te maken hebben met dreigende begrotingscrises vanwege het verlies van belastinginkomsten. Republikeinen verzetten zich tegen meer financiering voor staten en gemeenten, omdat ze vrezen dat het geld uitgegeven wordt om gaten te dichten in onhoudbare begrotingen en pensioenbeloften."

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zullen op 4 mei naar Washington terugkeren. Naar verwachting worden dan de onderhandelingen gestart over de volgende fase van stimulering vanuit de federale begroting.

Nu de vertraging door Covid-19 een gat heeft geslagen in veel staatsbegrotingen voor het begrotingsjaar 2020 en 2021, is het debat opnieuw gericht op de vraag of staten failliet mogen gaan. Een stap die de voorkeur geniet van de leider van de Senaat, Mitch McConnell. Door aanzienlijke politieke en constitutionele obstakels is het onwaarschijnlijk dat het voorstel zal slagen, stellen PIMCO-onderzoekers Sean McCarthy en Tom Schuette in hun Viewpoints post.

"Het opnieuw aanhalen van het idee van een faillissement van de staat weerspiegelt de huidige politieke gevoeligheid van het verlenen van federale steun aan de deelstaatregeringen - die volgens sommigen hun budgetten verkeerd hebben beheerd", merken de auteurs op. "Maar zoals we eerder hebben gezien, is het onwaarschijnlijk dat staten dit voorstel verwelkomen en in plaats daarvan andere middelen vinden om hun begrotingstekorten aan te pakken."

De grote steunprogramma’s van overheden over de hele wereld vestigen ook de aandacht op de ontvangers. Werknemers met vaste contracten komen meestal wel in aanmerking, terwijl flexwerkers vaak achter het net vissen. Arbeidsvoorwaarden liggen onder het vergrootglas.

Flexwerk is heel gebruikelijk bij bedrijven in online maaltijdbezorging. Uitdijende overheidsbemoeienis kan echter betekenen dat bezorgers meer als vaste krachten moeten worden beschouwd. ‘Dit zou het financiële plaatje wezenlijk kunnen veranderen [voor de belangrijkste marktspelers] en zou dus toe kunnen leiden beleggers hier extra op letten’, aldus Robeco-portefeuillemanagers Richard Speetjens en Jack Neele in hun rapport Online meal delivery: Growth potential intact despite Covid-19 headwinds.

Echter, de markt voor online maaltijdbezorging zal naar verwachting tot 2022 met 20% per jaar groeien en consolidatie in de sector zal de winstgevendheid van de dominante spelers opstuwen. Speetjens en Neele zijn ervan overtuigd dat ‘de groeifactoren voor de sector intact blijven’ en ze blijven verwachten dat hier ‘aantrekkelijke beleggingskansen’ voordoen voor de lange termijn.

De investeringsvooruitzichten in alle markten en sectoren zullen echter afhangen van de kracht en het tempo van het economische herstel. De huidige wereldwijde aandelenwaarderingen impliceren dat de markt een scherp, V-vormig herstel verwacht. Maar U- en L-vormige scenario’s ‘hebben nog steeds een grote kans om werkelijkheid te worden’, merken BNY Mellon-strategen op in hun visie Points of View (bijgevoegd).

Ze pleiten daarom voor voorzichtigheid. ‘Een strategie van geleidelijk en opportunistisch terugkopen op de markt, in combinatie met een relatief laag risico (of met afdekkingen voor een nog steeds zeer waarschijnlijke keerzijde), lijkt in deze context geschikt, met name voor beleggingen met een langetermijnhorizon die zijn in staat om op korte termijn mogelijke dips te weerstaan.’

Amundi-aandelenstrategen Kasper Elmgreen, Eric Mijot en Ibra Wane hebben ook gekeken naar drie mogelijke herstelscenario’s in hun nieuwste Investment Insights Blue Paper. Hun centrale scenario is dat elk herstel pas eind 2020 of zelfs het eerste kwartaal van 2021 zal beginnen. De winst per aandeel van Europese bedrijven zal dan een daling laten zien die net zo of nog slechter zal zijn dan ten tijde van de crisis van 2008.