Corona investmentnieuws: Beleggers zetten zich schrap voor hoge werkloosheidscijfers

De werkloosheid in de VS kan de komende maanden oplopen naar 20%. Het percentage kan vervolgens snel weer dalen, maar zal in 2021 nog rond de 8% zweven. Dat verwacht Chief Market Strategist David Lafferty van vermogensbeheerder Natixis Investment Managers.

Lafferty ziet dat de schade aan de Amerikaanse arbeidsmarkt zo breed en diep is, dat ‘de cijfers er bijna niet toe doen’. De Amerikaanse economie valt over de rand, zo stelt de strateeg, maar tot dusver blijven financiële markten geloven dat de Federal Reserve de economie voor meer pijn kan behoeden.

Een lichtpuntje is volgens Lafferty dat het grootste verlies op de arbeidsmarkt tijdelijke banen betreft. “Het optimistische beeld is dat de meeste van deze banen snel zullen terugkeren nadat de lockdown is beëindigd.” Keerzijde is dat het verlies van 4 miljoen voltijdbanen permanent is. “Dat zou veruit de slechtste maand zijn qua banenverlies in de moderne geschiedenis”, illustreert de hoofdstrateeg.

Deze hoge werkloosheidscijfers leiden volgens Global Views-analist Tristan Perrier van Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi tot een aantal permanente crisismaatregelen om zwakke aspecten binnen de economie blijvend te ondersteunen.

Overheden krijgen volgens Perrier namelijk ook te maken met de vraag naar permanent sterke sociale vangnetten. “Met name de uitbreiding van de werkloosheidsregelingen voor uitzendkrachten, zelfstandigen en mensen van de gig-economie vormt een permanent thema”, stelt de Amundi-analist.

Chief Global Market Strategist Kristina Hooper van vermogensbeheerder Invesco waarschuwt dat een tijdelijk banenverlies permanent kan worden als begrotingsmaatregelen ontoereikend zijn of lockdownmaatregelen te snel worden versoepeld. Dit zou immers het aantal nieuwe infecties weer doen stijgen.

Hooper stelt dat overheden kunnen leren van de Spaanse griep in 1918. “Tijdens de Spaanse griep werden sluitingen van steden opgeheven, hetgeen leidde tot een stijging van het aantal infecties, waardoor ze gedwongen werden weer te sluiten”, legt Hooper uit. “Uiteindelijk werden die steden langer gesloten en hadden ze een trager economisch herstel dan steden die tijdens de eerste besmettingsgolf langer gesloten bleven.”