Newton IM: Dollardevaluatie helpt wereldwijd herstel

De teloorgang van de Amerikaanse dollar als toonaangevende reservevaluta kan het wereldwijde economische herstel helpen, stelt Paul Brain, hoofd vastrentende waarden van Newton Investment Management.

De fondsmanager van het Britse onderdeel van BNY Mellon Investment Management wijst in een blog op het feit dat veel opkomende markten in dollars hebben geleend om de gevolgen van de Covid-19 crisis op te vangen. Deze landen hebben typisch een binnenlands spaartekort en zijn daarom aangewezen op de internationale kapitaalmarkten, waar de dollar nog oppermachtig is.

‘In de loop van de tijd zien we een mogelijke beweging richting een multi-polair systeem van reservevaluta’, aldus Brian. Hij wijst op het groeiend aantal centrale banken dat Chinese renminbi aanhoudt en dollarreserves afbouwt. ‘Deglobalisering’, kapitaalrestricties, digitalisering en politieke spanningen kunnen dit proces versnellen.

‘Blijvende dollarsterkte zal naar verwachting de rest van de wereld hinderen’, stelt de Newton-obligatiemanager. ‘Of de dollar daalt, of we kunnen meer wanbetalingen in opkomende markten verwachten.’