Robeco: Europees herstelpakket stuwt euro

Het EU-stimuleringsprogramma ter grootte van €750 miljard kan leiden tot een sterkere euro. Het pakket kan tevens een aanzet zijn tot meer fiscale integratie, schrijven strateeg Peter van der Welle en multi-asset belegger Jeroen Blokland, beiden verbonden aan vermogensbeheerder Robeco.

De multi-asset specialisten wijzen in de outlook voor de maand juli erop dat de VS moeizamer uit de coronapandemie komt dan Europa. De euro kan daardoor aan kracht winnen ten opzichte van de dollar, stelt Blokland. “Dit heeft ertoe geleid dat het multi-assetteam long is gegaan in de euro versus de greenback.”

Strateeg Van der Welle ziet dat Europa in het coronavirus een gemeenschappelijke vijand heeft en daardoor de handen ineenslaat om gezamenlijk uit de coronacrisis te geraken. Deze samenwerking vormt de katalysator voor een waardestijging van de gemeenschappelijk munt en biedt vooruitzichten op meer fiscale integratie.

De aankondiging van het nieuwe herstelpakket viel bovendien samen met een omslagpunt in de risicopremie in de EUR/USD-wisselkoers, toen marktpartijen een lagere risicopremie gingen vragen voor valutaposities in de euro.

Volgens Van der Welle was de risicopremie in de euro eind maart ongeveer 10% te hoog op basis van het verschil in de 2-jaarsrente. Van der Welle: “Er was alleen geen sleutel om die waarde te ontsluiten. Nu er vooruitgang zit in de onderhandelingen over het herstelfonds, bevinden we ons mogelijk dicht bij nog een belangrijk omslagpunt voor de eurorisicopremie.”

Reden achter een zwakkere dollar is onder meer het Amerikaanse begrotingstekort. “Op basis van de laatste prognoses valt het Amerikaanse begrotingstekort de komende jaren aanzienlijk hoger uit dan dat van de eurozone”, zegt Blokland. De multi-asset belegger wijst daarnaast op het Amerikaanse handelstekort. “Als beleggers zich serieus gaan buigen over het twin deficit, kan de dollar nog meer aan kracht verliezen.”