BlackRock verlaagt aandelenadvies Amerikaanse beursfondsen naar neutraal

BlackRock heeft het aandelenadvies voor Amerikaanse beursfondsen verlaagd naar neutraal. Door het oplopend aantal coronabesmettingen is er een rem gezet op de herstart van de economie in een groot aantal staten. Hierdoor loopt de VS achter op de meeste andere Westerse landen en een groot deel van Azië. Het oplaaiende aantal besmettingen komt precies op het moment dat het Amerikaanse Congress en het Witte Huis belangrijke beslissingen moeten nemen over meer steunmaatregelen, zoals speciale werkloosheidsuitkeringen, die eind juli stoppen. Als de Amerikaanse overheid besluit om de steunmaatregelen nu al te verminderen kan dat bedrijven en huishoudens in zeer zwaar financieel weer brengen. Het gevaar dat de VS de steunmaatregelen te snel beperkt komt op het moment dat de eurozone de beleidsmaatregelen een tandje hoger heeft gezet.

De langzame opstart van de economie kan de winstvooruitzichten van Amerikaanse bedrijven verder onder druk zetten, stellen experts van het BlackRock Investment Institute. De winst per aandeel van Amerikaanse S&P 500-beursfondsen zal over het tweede kwartaal 44% lager uitvallen dan in dezelfde periode vorig jaar, zo voorspellen zij. Dat na een eerdere daling van 12,7% over de eerste drie maanden van dit jaar. Volgens de consensus zullen Amerikaanse bedrijfswinsten tegen 2021 weer op het oude niveau van 2019 liggen, maar gezien het feit dat de Amerikaanse economie langzamer op gang komt, vragen de deskundigen van het BlackRock Investment Institute zich af of dit wel haalbaar is. Bovendien gooien de oplopende spanningen tussen de VS en China en de Amerikaanse verkiezingsperikelen eveneens olie op het vuur, aldus de experts.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. De Amerikaanse aandelenmarkt is doorspekt met tech- en telecomkwaliteitsbedrijven die profiteren van structurele trends die door de pandemie alleen maar zijn versneld. BlackRock heeft daarom een sterke overweight positie in dit soort bedrijven.