Overzicht corona investmentnieuws: Coronagolf VS drukt positief economisch sentiment

Een vleugje consumenten-euforie na de lockdown in de noordwestelijke landen van de eurozone en een opleving van de economische indicatoren in de VS zorgen ervoor dat sommige analisten hun verwachtingen aanpassen naar wat meer lijkt op het optimistische V-vormige herstel. Een onheilspellende golf van Covid-19-gevallen in de zuidelijke Amerikaanse staten kan echter de wereldwijde opleving afremmen, waarschuwen anderen.

  “Een aantal economieën in de eurozone komt uit een lockdown, met vooralsnog weinig tekenen van sterk stijgende infectiepercentages. Als dat zo blijft, kunnen we de komende 12 maanden een redelijk sterk herstel zien, zegt Shamik Dhar, hoofdeconoom bij BNY Mellon Investment Management. Hij voegt eraan toe dat er zorgen zijn over de sterke stijging van de Europese staatsschuld, maar voor de meeste landen zal dit geen groot probleem zijn. Uiteindelijk zal de (tijdelijke) dramatische stijging van de overheidstekorten worden gefinancierd door de (tijdelijke) enorme stijging van de particuliere besparingen tijdens de lockdown.

Economische cijfers bevestigen nog steeds een sterk herstel van de economische activiteit sinds de dieptepunten van april, stelt Esty Dwek, hoofd Global Market Strategy bij Natixis Investment Managers, in haar meest recente Pulse-rapport. In de Verenigde Staten hebben de inkoopmanagersindices (PMI) voor zowel productie als diensten, de prognoses overtroffen en er zijn ook positieve verrassingen geweest in Europese en Chinese PMI's voor productie. Twee maanden van solide banenrapporten in de VS waren ook bemoedigend, met 4,8 miljoen banen in juni, na 2,7 miljoen in mei, echter nog steeds ongeveer 15 miljoen minder banen dan in februari, zegt Dwek.

“Hoewel het ergste achter de rug lijkt te zijn en de opleving sterker is dan verwacht, zal het lang duren voordat het activiteitenniveau van vóór de crisis is hersteld. Desalniettemin is het herstel begonnen”, besluit Dwek. Gilles Moëc, hoofdeconoom van de AXA Group, is voorzichtiger in zijn wekelijkse ‘Macrocast’. Hij stelt dat de Amerikaanse aanpak van de covidepandemie het belangrijkste aandachtspunt blijft. Sommige staten die enkele van hun heropeningsmaatregelen hebben teruggedraaid, ondervonden in de loop van vorige week een vertraging van het aantal infecties, maar een recordaantal besmettingen in Florida suggereert dat meer inspanning nodig is, voegt hij eraan toe. “Het aantal slachtoffers begint weer toe te nemen. Dit zal het bewustzijn over de omvang van de crisis waarschijnlijk vergroten. De Q3-opleving loopt zeker een deuk op.”

Beleggers in wereldwijde vastgoedmarkten, waar het langer duurt voordat de neergang in de onderliggende activaprijzen tot uiting komt, kijken gespannen naar de economische gevolgen van de pandemie. Degenen die kansen in Londen en Hong Kong hebben benut, moeten zich mogelijk de meeste zorgen maken, waarschuwt Real Capital Analytics (RCA) in nieuw onderzoek.