Amerikaanse aandelen: nog steeds waarde op lange termijn te vinden, maar selectiviteit is cruciaal

John Weavers, Fund Manager, M&G Investments Equities

John weavers
John Weavers
Er wordt momenteel gediscussieerd over de kracht van de aandelenmarkten gezien het gebrek aan zichtbaarheid rond de vorm van een potentieel economisch herstel. Overal ter wereld hebben regeringen beslissende maatregelen genomen met stimuleringspakketten om de economie weer op gang te brengen, maar er zijn nog andere onzekerheden in het verschiet. De ontwikkeling van de Covid-19-crisis, de aankomende verkiezingen en de internationale handelsspanningen staan op de voorgrond, maar er is waarde op de lange termijn te vinden, hoewel je bij de huidige waarderingen zeker selectief moet zijn.

We zien nog steeds kansen op lange termijn in bedrijven als bijvoorbeeld Visa, waar we geloven dat het potentieel voor structurele groei niet alleen intact is, maar ook verbeterde in een post-Covid-wereld. De verschuiving op lange termijn van contante transacties naar kaart- en digitale betalingen kan volgens ons versnellen door veranderingen in het consumentengedrag na de periode van lockdown. We hebben ook vertrouwen in de groeimogelijkheden op de lange termijn voor bedrijven als Apple en Nike, posities die we hebben ingenomen tijdens de marktomkering in maart, in de overtuiging dat de vraag naar hun producten en diensten niet blijvend is afgenomen.

Meest aantrekkelijke sectoren

Wij zijn overwogen in technologie, waarbij software het leeuwendeel van de blootstelling aan de sector voor zijn rekening neemt en hardware een ondergewicht blijft.

In cyclische sectoren houden we vooral van financials, waar we een overweging in verzekeringen en een onderweging in banken aanhouden. Klimaatverandering zal naar onze mening de komende maanden steeds meer aandacht blijven krijgen, waarbij duurzame energie een voor de hand liggende manier is om op de lange termijn te groeien. Wij hebben voor het eerst in vijf jaar geïnvesteerd in nutsbedrijven en zijn van mening dat onze nieuwe holdings (Sempra Energy en NextEra Energy Resources ) goed gepositioneerd zijn om van deze structurele trend te profiteren. In de defensieve sectoren blijft de gezondheidszorg onze belangrijkste keuze.

De impact van een potentiële Biden-zege op de beurs

Elke verkiezing heeft het potentieel om een marktbewegend evenement te zijn, maar dit jaar wordt het bijzonder intrigerend, niet alleen vanwege de verschillen tussen de politieke partijen, maar ook vanwege de langetermijnkwesties die in de Amerikaanse economie moeten worden aangepakt. Wie in november ook wint, de uitslag zal verregaande gevolgen hebben voor de financiële markten. Fiscale stimuleringsmaatregelen zullen waarschijnlijk hoog op de agenda blijven staan, waarbij zowel de Republikeinen als de Democraten zich inzetten voor hogere uitgaven voor de infrastructuur. De noodzaak om te investeren in de afbrokkelende infrastructuur van Amerika is een van de weinige gebieden van gemeenschappelijk belang om het economisch herstel op korte termijn te onderbouwen en de economische groei op lange termijn te ondersteunen. Beide partijen zijn van plan om het langverwachte infrastructuurpakket te realiseren.

De gezondheidszorg is een populair doelwit voor politieke kriebels in een verkiezingsjaar, maar de potentiële risico's voor de sector zijn aanzienlijk verminderd door de nominatie van Joe Biden als de Democratische kandidaat. We blijven vertrouwen hebben in de demografische rugwind die de groei van de sector op lange termijn ondersteunt.

De keerzijde van de fiscale expansie is de bijna onvermijdelijke terugkeer van hogere belastingen. De details moeten nog worden afgerond, maar het zal belangrijk zijn om te beoordelen in hoeverre bedrijven worden getroffen door een mogelijke verhoging van de vennootschapsbelasting.

De handelsoorlog tussen de VS en China is een belangrijk kenmerk van het presidentschap van Donald Trump geweest, maar de retoriek tegen China is aan beide zijden van de politieke kloof toegenomen. De Democraten zijn misschien niet zo agressief, maar de toon is duidelijk.