AXA IM: Outlook voor markten komende maanden positief

De deal rond het Europese herstelfonds, het opvoeren van overheidsuitgaven in aanloop naar de verkiezingen in de VS, een doorbraak in vaccinontwikkeling en het neerwaarts afbuigen van besmettingscurves kunnen financiële markten komende maanden een positieve stimulans geven, stellen de strategen van AXA Investment Managers.

In hun inleiding bij de strategische beleggingsupdate van juli tonen Groep-hoofdeconoom Gilles Moëc en CIO Core Investments Chris Iggo zich overwegend positief voor de maanden na de zomer. Ze wijzen op de recente ‘zeldzame’ outperformance van Europa, met name de aandelenindices, als gevolg van de relatief goede beheersing van de pandemie.

Toch zijn er ook risico’s, waarschuwen Moëc en Iggo. Ten eerste is de risicotolerantie in Europa lager, dus zullen na nieuwe uitbraken sneller strenge lockdown-maatregelen volgen. Ten tweede lijken banken hun kredietstandaarden te verscherpen in anticipatie op het aflopen van overheidsgaranties. En ten derde kan de werkloosheid snel oplopen als steunmaatregelen worden afgebouwd.

‘Tegen deze valkuilen heeft de Europese economie een “parachute” nodig’, redeneren de AXA-strategen. ‘Hier werkt het verschil met de VS de andere kant op.’ In de Amerikaanse politiek wordt openlijk gesproken over kwijtschelding van schulden en staan al stimuleringspakketten op stapel ter grootte van 8% van het bbp in 2021 en 7% in 2022. Hier zet het Europese herstelfonds een stimulering van 3 à 4% van het bbp in zeven jaar tegenover. ‘Landen zullen dus in hun eigen begrotingen meer moeten doen.’

In de aanbevolen allocatie blijft AXA IM voor nu overwogen aandelen Europa en opkomende markten, alsmede Amerikaanse en Europese investment grade bedrijfsobligaties.