Grafiek van de week Fidelity: De veerkracht van China's aandelen

De Chinese onshore aandelen (A-aandelen) hebben de afgelopen twee jaar beter gepresteerd dan hun Hongkongse en offshore tegenhangers. Dat is echter niet te zien aan hun waarderingen. De CSI 300-index van de grootste Shanghai en Shenzhen-genoteerde aandelen, handelt tegen een korting van 8 procent op de MSCI China All Shares index (die zowel A-aandelen als offshore aandelen bevat), gebaseerd op hun 1-jaarlijkse koers-winstverhoudingen, zo schrijft Fidelity International bij haar grafiek van de week.


Chinese aandelen

Voor het complete plaatje moet je behalve naar de aandelenkoersen ook naar de winstverwachtingen kijken. Voor dit laatste geldt dat het waarderingsverschil tussen onshore en offshore tussen oktober 2019 en februari 2020 sterk is toegenomen. A-aandelen presteerden ondermaats, ondanks het feit dat winsten in dezelfde periode opwaarts werden bijgesteld.

Inmiddels heeft ongeveer een derde van de Chinese bedrijven de resultaten over het eerste halfjaar gepresenteerd. Tot nu toe steeg de gemiddelde winst met 9 procent voor A-aandelen tegenover een daling van 2 procent voor bedrijven die aan de beurs van Hongkong staan genoteerd. Onshore aandelen zien er nog steeds goedkoper uit op basis van de koers-winst verwachting, omdat de toekomstige koers-winst ramingen voor bedrijven met A-aandelen scherper naar boven worden bijgesteld.

Deze tweedeling zorgt voor meer investeringen van overzeese investeerders en stimuleert de stroom van Hongkong naar het vasteland via Stock Connect Group, waardoor wind in de rug ontstaat voor A-aandelen. Ongeacht deze verschillen, ziet Fidelity International beide indexen handelen met redelijke koers-winst verhoudingen en zijn er genoeg redenen om te denken dat de veerkracht van China’s aandelen blijvend is.