Risico’s door tweede coronagolf grootste zorg Natixis-strategen

Een tweede coronagolf behoort tot de grootste zorg onder experts van Natixis Investment Managers. Dat blijkt uit bevindingen uit de Natixis Strategist Outlook-enquête, die verder een verdeeld beeld toont met betrekking tot risicovolle activa. Ongeveer de helft verwacht een uitverkoop. De andere helft voorziet een aanhoudende aandelenrally tot en met december.

 • Tweede golf van COVID bovenaan lijst van zorgen, gevolgd door handelsspanningen tussen de VS en China en de komende Amerikaanse verkiezingen.
 • •Bijna unaniem (91%) zijn de strategen van mening dat ESG-beleggen een van de winnaars is van de pandemie
 • Meer dan driekwart (78%) van de respondenten voorspelt een overwinning van Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

  LONDEN/BOSTON, 10 september 2020 – In de nasleep van de snelste en scherpste sell-off en ook het snelste herstel in de geschiedenis, zijn beleggingsexperts van verschillende affiliates van Natixis relatief optimistisch in hun economische vooruitzichten. De consensus is echter dat een volledig herstel tijd zal kosten. Dat blijkt uit de vandaag door het Natixis Investment Institute gepubliceerde Natixis Strategist Outlook-enquête.

  Het rapport, waarin de bevindingen uiteengezet worden van 36 strategen, economen en portefeuillemanagers die onder Natixis Investment Managers, 14 affiliates en Natixis Corporate & Investment Banking vallen, laat zien dat de experts het eens zijn over de komende risico's en enkele mogelijke gevolgen op lange termijn van de COVID-crisis. Men is wel verdeeld over wat dit betekent voor risicovolle activa in de komende maanden.

  Esty Dwek, hoofd Global Macro Strategy, Solutions, Natixis Investment Managers: “Hoewel er binnen de groep consensus bestaat dat de weg naar herstel hobbelig zal zijn, is het zeker niet duidelijk welke richting de markten opgaan in het einde van het jaar. Met het oog op de komende Amerikaanse verkiezingen houden we wel rekening met grotere politieke volatiliteit en, niet ongebruikelijk, verkiezingsdrama."

  De weg naar herstel

  Ondanks het herstel tot dusver en de ongekende fiscale en monetaire steun die tot nu toe zijn verleend, verwacht een derde van de strategen een W-vormig herstel, hetgeen in feite een nieuwe economische neergang voorspelt. Dit sentiment wordt gedeeld door respondenten die een rally verwachten (47%) en degenen die een uitverkoop zien (53%). Het is dus niet de vraag of er een tweede dip zal komen, maar meer de vraag wanneer.

  Als gevolg hiervan gelooft bijna de helft (44%) dat terwijl het herstel aan de gang is, dit een kwestie van uitstel is tot de eerste neerwaartse impuls zal ontstaan. En ondanks het snelle herstel van de aandelenmarkt, verwachten maar weinig experts (2,8%) dat de economie dit voorbeeld zal volgen. COVID grootste risico Met gezondheidsdeskundigen die melden dat de risico's zouden kunnen toenemen als een potentiële tweede golf over de hele wereld spoelt in de herfst en vroege winter, in combinatie met het griepseizoen, geeft 86% van de ondervraagden COVID een hoge risicoscore van 'boven de 5' voor een gemiddelde risiconiveau van 7,5.

  Coronagolf

  Hoewel de respondenten over het algemeen niet bezorgd zijn over de marktrisico's van buitenlandse inmenging bij de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen (gemiddelde score 3,5), verwachten Natixis-strategen politieke onrust en verkiezingsdrama.

  Alle ogen gericht op Amerikaanse verkiezingen

  Hoewel de respondenten optimistisch zijn dat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal winnen (78%), bestaat er bezorgdheid over de manier waarop het Amerikaanse publiek een resultaat zal ontvangen. De helft van de respondenten (50%) verwacht dat de resultaten hoe dan ook zullen worden betwist, en de helft voorspelt dat de verkiezing zal leiden tot sociale onrust (50%).

  Trump biden

  De meerderheid van de deelnemers is van mening dat de keus voor Biden beter zal zijn voor de wereldhandel (75% van de respondenten) en het geopolitieke risico (75%), terwijl 61% van de ondervraagden het voordeel geeft aan de Democratische partij met betrekking tot de wereldeconomie. Ondanks dat ze vertrouwen hebben in een overwinning van Biden, gelooft meer dan de helft (58%) dat de herverkiezing van Donald Trump beter zou zijn voor aandelen, gezien de vooruitzichten voor lagere vennootschapsbelastingen en een pro-business perceptie die samenhangt met Trump. Als het op obligaties aankomt, zijn de strategen van mening dat de Fed machtig is en dat de rente nog langer zal dalen, ongeacht wie er in het Oval Office zit.

  Winnaars en verliezer; positieve ESG-vooruitzichten

  De strategen zijn het er unaniem over eens dat technologie een duidelijke winnaar is. Evenzo verwacht 94% dat de gezondheidszorg in de toekomst een nog sterkere sector zal worden voor beleidsmakers, en work-from-home bedrijven vormen een goede derde (91%). Het meest verrassende is echter wat de pandemie onthult over de veerkracht van ecologische, sociale en bestuurlijke (ESG) beleggingen. Aangezien ESG-beleggingsstrategieën in de eerste zes maanden van het jaar overwegend defensief bleken te zijn, is de belangstelling voor ESG-beleggen aanzienlijk gegroeid, waardoor deze beleggingsbenadering een sterk bewijs is dat het een winnaar is voor 91% van de strategen, waarbij 75% van deze groep aangeeft te denken dat ESG-beleggen door deze crisis meer mainstream zal worden.

  Met miljoenen thuisblijvers en naar verwachting langzaam economisch herstel, behoren traditioneel amusement (85%) en reizen (83%) tot de grootste verliezers. Energie, dat sinds het eerste kwartaal van 2020 zijn eigen unieke uitdagingen heeft gekend, is ook een waarschijnlijke verliezer voor 77% van de respondenten.