GroenLinks-wet moet dividendvlucht van Unilever tegenhouden

GroenLinks dient vandaag de spoedwet in die een einde maakt aan de dividendvlucht door multinationals als Unilever. Door de wet krijgen bedrijven die belasting ontwijken door te verhuizen naar een land zonder dividendbelasting de eindafrekening gepresenteerd. Ze betalen dan alsnog belasting wanneer ze hun opgebouwde winsten uitkeren. Met het wetsvoorstel wordt een belangrijk lek in de wetgeving gedicht. Maandag stemmen de Britse aandeelhouders over vertrek van Unilever naar het Verenigd Koninkrijk.

Unilever is een belangrijk bedrijf voor Nederland. Het is een grote werkgever met een rijke historie en een grote maatschappelijke impact. Maar datzelfde Unilever dreigt met volle zakken uit Nederland te vertrekken, zodat aandeelhouders belasting kunnen ontwijken. Als deze wet er komt, gaat dat niet door en dat is goed nieuws”, zegt Bart Snels, Kamerlid van GroenLinks en initiatiefnemer van de wet. Unilever heeft in een bericht aan aandeelhouders bevestigd in Nederland te blijven als de wet van GroenLinks er komt.

Eerlijk bijdragen

Nederland behoort met een tarief van 15% dividendbelasting tot een middenmoter in Europa. Slechts enkele landen rekenen helemaal geen dividendbelasting. Naast het Verenigd Koninkrijk is dat bijvoorbeeld Malta. “Als multinationals vanwege de dividendbelasting verhuizen naar een land zonder die belasting, dan is dat een vorm van belastingontwijking. Wanneer je hier miljardenwinsten hebt geboekt dankzij onze goede voorzieningen, dan moet je daar ook je eerlijke deel aan bijdragen”, aldus Snels.

Elke toets doorstaan

De initiatiefwet van Snels wordt vandaag samen met het Raad van State-advies naar de Kamer gestuurd. Zo’n advies is belangrijk, want het beoordeelt of de wet juridisch klopt en bijvoorbeeld niet in strijd is met andere wetgeving of internationale verdragen. Bart Snels: “De Raad van State was kritisch, maar deed ook een aantal verkeerde aannames. Door de wet op deze punten te verhelderen en aan te scherpen, kan deze nu elke toets doorstaan.”

Race to the bottom

GroenLinks maakt al jaren een punt van belastingvoordelen voor grote bedrijven. Snels: “Het is belangrijk dat we als politiek laten zien dat wij bepalen hoe het er in Nederland aan toe gaat. En niet multinationals die met hun torens vol juristen en fiscalisten voortdurend zoeken naar manieren om nog minder belasting te betalen. Want terwijl gewone mensen de belastingen de afgelopen decennia alleen maar zagen stijgen, zijn we voor grote bedrijven verwikkelt in een ‘race to the bottom’. Daar komt wat GroenLinks betreft een einde aan.”