UBS AM lanceert eerste ETF ter wereld met zeer strikte duurzaamheidscriteria op S&P 500-aandelen

UBS Asset Management ( UBS AM) heeft vandaag de eerste exchange trade fund (ETF) ooit gelanceerd die strenge criteria toepast op het aandelenuniversum van de S&P 500. De UBS ETF S&P 500 ESG Elite UCITS ETF is bedoeld voor beleggers die beleggen in grote Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven met een sterk duurzaamheidsprofiel.

De ETF volgt de S&P 500 ESG Elite Index, een verzameling bedrijven met best-in-class ESG scores die samen ongeveer 25% tot 30% van de marktkapitalisatie van de S&P 500 vertegenwoordigen.

De index methodologie sluit bedrijven uit die betrokken zijn bij de productie van tabak, alcohol, GMO, gokken, controversiële en militaire wapens, kernenergie, fossiele brandstoffen en bedrijven die zich niet houden aan het United Nations Global Compact akkoord. Deze lijst van uitsluitingen is één van de meest uitgebreide in de markt en vertegenwoordigt een best-practise voor duurzame fondsen.

De S&P 500 ESG Elite portfolio zorgt voor een grote ESG verbetering in vergelijking met de S&P 500 moederindex, waaronder een afname van 40% in de CO2 footprint[1] en een verbetering van 30% van de S&P DJI ESG score[2]. De duurzaamheidscriteria zijn strenger en uitgebreider dan de standaard ESG-uitsluitingen en dan de richtlijnen van Europese toezichthouders en professionele organisaties zoals Febelfin.

Marcel Danen, hoofd passieve producten Benelux bij UBS AM, zegt: “Deze nieuwe ETF is ideaal voor beleggers die een sterk duurzaamheidsprofiel willen, gebaseerd op de S&P 500 index. Met de UBS S&P 500 ESG Elite ETF kunnen beleggers een belangrijke stap maken in hun duurzaamheidstraject en beduidend meer impact genereren via hun beleggingen. Als één van de grootste aanbieders van duurzame ETFs willen wij tegemoet komen aan de vraag van alle verschillende ESG beleggers. We zijn trots dat we ons aanbod op het gebied van duurzaamheid hebben kunnen uitbreiden in samenwerking met de S&P Dow Jones Indices.”

Reid Steadman, Global Head van ESG Indices bij S&P Dow Jones Indices, zegt: “We zijn verheugd dat we met UBS Asset Management samenwerken om zo het S&P 500 ESG index universum verder uit te breiden. Door onze innovatieve indices kunnen beleggers beleggen in producten die voldoen aan de verwachtingen van een zich steeds verder ontwikkelende markt en meehelpen om een duurzame toekomst op te bouwen.”

De UBS S&P 500 ESG Elite ETF is er zowel in een USD aandelenklasse, als in een aantal valuta-hedged klasses (CHF, EUR en GBP). Er zullen noteringen komen op een aantal belangrijke Europese markten, waaronder de London Stock Exchange , Xetra, Borsa Italiana en de SIX Swiss Exchange.

UBS AM is gecommitteerd aan duurzaamheid. Deze nieuwe ETF hoort daarbij. In februari 2019 lanceerde de vermogensbeheerder het eerste ESG fonds gebaseerd op de S&P 500. Deze S&P 500 ESG ETF heeft minder strenge duurzame criteria. Dit fonds werd destijds zeer goed ontvangen door beleggers en heeft inmiddels 1,4 miljard dollar onder beheer.

Ubs ets