BNY Mellon IM: Groeiende kans op inflatie en volatiliteit

BNY Mellon Investment Management blijft positief over het economisch herstel, maar ziet duidelijk het risico van inflatie toenemen. Voor de beurzen is vooral de reactie van centrale banken van belang.

Dit stelt Shamik Dhar, chief economist van BNY Mellon IM, in zijn Vantage Point outlook voor het tweede kwartaal. Het basisscenario is nog steeds een ‘good recovery’. Met het succesvol verlopen van vaccinatieprogramma’s, gaan gesloten economische sectoren weer open, terwijl inflatie onder controle blijft. De kans hierop schat hij 40%.

Bij zijn jaaroutlook van afgelopen december zag Dhar deze kans nog 10% hoger, op 50%. Echter, de kans op het scenario ‘overheating’ neemt toe. De BNY Mellon IM-hoofdeconoom raamt de kans hierop nu op 30%, tegen 20% in zijn outlook van december.

Dhar ziet zich twee mogelijke inflatiescenario’s ontvouwen. In het bovenstaande zal inflatie tegen het eind van het jaar oplopen, terwijl de centrale banken bij hun accomoderend beleid blijven. In het tweede, waaraan Dhar een kans van 15% verbindt, maken centrale banken een terugtrekkende beweging om de inflatie af te remmen en laten ze de rente oplopen.

Waar het eerste voor tijdelijke volatiliteit op de financiële markten kan leiden, zal het tweede de waarderingen van risicovolle beleggingen raken en ook obligatiekoersen doen dalen. De grootste kans blijft echter het scenario van het goede herstel, wat de beurzen verder zal opstuwen. Maar ook blijft er een resterende kans van 15% op een nieuwe economische terugval, waarin obligaties het beter zullen doen dan aandelen.